Οι ''Μέρες Μάρτη Νύχτες Σεπτέμβρη'' είναι το νέο συγκρότημα που ήρθε για να μείνει!

Συνέντευξη: Παπάζογλου Μαριλίζα

Με μεγάλη χαρά ήθελα να γνωρίσω το υπέροχο συγκρότημα ΄΄Μέρες Μάρτη Νύχτες Σεπτέμβρη΄΄. Ένα βράδυ  του Απρίλη τους απόλαυσα σε ένα live .Ένιωσα ότι η μουσική τους έχει άλματα υψηλής ενέργειας. Γεμάτοι πάθος για αυτό που κάνουν. Ήρθαν για να μείνουν και να μας ταξιδεύουν με τις μουσικές τους 

 Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συνέντευξη. Ποια είναι η μουσική φιλοσοφία του συγκροτήματος;

·Καλησπέρα σας! Είμαστε ο Γιώργος (φωνή - κιθάρα), ο Κώστας (ντραμς), ο Θάνος (μπάσο), ο Νικόλας (κιθάρα) και η Βασιλική (φωνή), δηλαδή οι Μέρες_Μάρτη_Νύχτες_Σεπτέμβρη. Και τα 5 μέλη έχουμε διαφορετικές μουσικές επιρροές και ακούσματα, συνεπώς όποιος φέρνει μία καινούρια ιδέα στην πρόβα λαμβάνει υπόψιν του αφενός εάν θα αρέσει, αφετέρου τι χώρο δίνει στα υπόλοιπα μέλη η συγκεκριμένη ιδέα ώστε να μπορέσει ο καθένας να βάλει την προσωπική του σφραγίδα. Από εκεί και πέρα, λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψιν μας ότι εκτός από εμάς, θα πρέπει να αρέσει και στο κοινό που θα μας παρακολουθήσει.

Είμαστε ένα συγκρότημα που δημιουργήθηκε με σκοπό τις ζωντανές εμφανίσεις και θέλουμε μέσα από το δικές μας ψυχές, τη δική μας αντίληψη της μουσικής και τη δική μας αγάπη για αυτό που κάνουμε, να βλέπουμε τον κόσμο να γουστάρει και να περνάει καλά.


Πότε ξεκίνησε το μουσικό σας ταξίδι;

Ξεκινήσαμε μες τη μαυρίλα της καραντίνας τον Μάρτιο του 2020 από μία ιδέα του Γιώργου και ενός παλαιού μέλους του συγκροτήματος. Η ιδέα λοιπόν ουσιαστικά ήταν να διαλυθούν 2 συγκροτήματα της εποχής που βρίσκονταν σε μουσικό αδιέξοδο, ώστε ο Γιώργος με τον τότε μουσικό συνεργάτη από το ένα γκρουπ να ενωθούν με τον Κώστα και τον Θάνο από το άλλο γκρουπ, δημιουργώντας κάτι φρέσκο και περισσότερο δημιουργικό. Το νέο συγκρότημα λοιπον, εν μέσω καραντίνας, απαγορεύσεων και γενικότερης κατήφειας, μας κράτησε όρθιους, μας στήριξε ψυχολογικά και μας έκανε να έχουμε κάτι να περιμένουμε για όταν έρθουν καλύτερες μέρες.

Η αίσθηση δε του να «σπάμε» την απαγόρευση μετακινήσεων και να κάνουμε «παράνομες» μουσικές συναντήσεις μεταξύ μας, ήταν το κάτι άλλο. Και αυτός είναι και ο λόγος που αισθανόμαστε μεταξύ μας οικογένεια και που αγαπάμε τόσο πολύ τους Μέρες_Μάρτη_Νύχτες_Σεπτέμβρη. Για εμάς είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό συγκρότημα.

Τρεισήμισι χρόνια μετά, ο κιθαρίστας αποχώρησε και ο κλήρος έπεσε στον Νικόλα, παλιό συμμαθητή του Γιώργου στο σχολείο, για να «γεμίσει» τη θέση. Ο Νικόλας με τη σειρά του πρότεινε τη Βασιλική ως μία διαφορετική γυναικεία προσέγγιση στα φωνητικά, την όποια τα υπόλοιπα μέλη υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό.

Θα ήθελα να μας συστηθείτε και να μας πείτε τι νιώθει ο καθένας από εσάς για αυτό το συγκρότημα

·Κώστας: Τύχη! Νιώθω πολύ τυχερός καθώς στη μουσική μου διαδρομή έχω συνεργαστεί με πολλούς μουσικούς, ωστόσο αυτό που συμβαίνει εδώ είναι κάτι μοναδικό. Το απολαμβάνω και οι συνεργάτες μου είναι πολύ άξια παιδιά.

Νικόλας: Ευγνωμοσύνη! Είμαι ευγνώμων γιατί αυτό που έψαχνα από τα 18 μου, το βρήκα επιτέλους στα 36 μου! Έγινα μέλος μίας ομάδας η οποία με σέβεται, με στηρίζει και μου δίνει το χώρο που χρειάζομαι για να εκφραστώ μουσικά.

Γιώργος: Οικογένεια! Η ατμόσφαιρα μεταξύ μας είναι πραγματικά οικογενειακή, με κάνει να νιώθω άνετα και να μπορώ να εκφράζω αυτό που θέλω μουσικά.

Θάνος: Χαρά! Αυτό που συμβαίνει εδώ με τα παιδιά, με κάνει χαρούμενο.

Βασιλική: Όνειρο! Το να ανέβω στη σκηνή μπροστά σε ένα μικρόφωνο, με μία μπάντα-

οικογένεια πίσω μου και τον κόσμο κάτω, είναι η εκπλήρωση του ονείρου που είχα από παιδί.

 Σας απολαύσαμε σε ένα υπέροχο live όπου ανοίγατε το πρόγραμμα για ένα από τα θρυλικά καιμεγάλα συγκροτήματα της ελληνικής μουσικής. Μιλάμε φυσικά για τους Εκείνος και Εκείνος. Πώς νιώθετε για αυτό;

·Μερικές ώρες πριν από το live, είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε το soundcheck των Εκείνος & Εκείνος. «Ρουφήξαμε» κάθε δευτερόλεπτο, τσεκάραμε κάθε κομμάτι του εξοπλισμού τους, τα όργανα τους, την κίνηση τους πάνω στη σκηνή. Σε καποια φάση γυρνάει ο Γιώργος και ρωτάει τον Νικόλα: «Ρε φίλε το πιστεύεις; Θα το πίστευες αν σου έλεγα πριν 20 χρόνια σε ένα διάλειμμα στο σχολείο ότι κάποια μέρα θα γνωρίζαμε και θα μοιραζόμασταν τη σκηνή με τους Εκείνος & Εκείνος;» Για να πάρει την αφοπλιστική απάντηση-κραυγή του Νικόλα «Όχι! Ποτέ!». Νιώθουμε ότι ήταν μία απίστευτη εμπειρία κυριολεκτικά και μεταφορικά.

 Σας έδωσαν κάποια συμβουλή;

Μας ρώτησαν πόσα χρόνια έχουμε το συγκρότημα και απόρησαν όταν τους είπαμε ότι με τη σημερινή μας σύνθεση παίζουμε μόνο 8 μήνες, διότι τους φάνηκε ότι παραείμαστε «δεμένοι» πάνω στη σκηνή για τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Μας σύστησαν να συνεχίσουμε να κάνουμε ότι κάνουμε με αγάπη και μεράκι. Τέλος, μας είπαν να κάνουμε αυτό που λέει η καρδιά μας χωρίς να περιμένουμε οικονομικά οφέλη, καθώς είναι ελάχιστα τα ροκ συγκροτήματα στην Ελλάδα που βιοπορίζονται αποκλειστικά από την μουσική.

Με ποιους άλλους καλλιτέχνες θα θέλατε να μοιραστείτε την σκηνή;

Στην εγχώρια μουσική σκηνή με Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Θανάση Παπακωνσταντίνου, «Σπυριδούλα», Απροσάρμοστους, Παύλο Σιδηρόπουλο, Τζίμη Πανούση. Από ξένα συγκροτήματα με τους Iron Maiden και τους Rolling Stones!

Σε ελληνικά συγκροτήματα συνήθως ο τραγουδιστής είναι αυτός που γίνεται περισσότερο γνωστός στο μουσικό κοινό, σε αντίθεση με συγκροτήματα άλλων χωρών που εκεί καταφέρνουν να γίνονται γνωστοί και οι μουσικοί. Ωστόσο νιώσαμε ότι εσείς έχετε καταφέρει να γίνετε ένα, να είστε δεμένοι και αυτό φαίνεται στο κοινό. Είστε οι Μέρες Μάρτη Νύχτες Σεπτέμβρη, τι σημαίνει αυτός ο τίτλος;

·Είμαστε ένα μείγμα ξεχωριστών προσωπικοτήτων, αλλά είμαστε όλοι ισότιμα μέλη μέσα στο γκρουπ! Θέλησή μας είναι άπαντες να έχουν τον ίδιο χώρο και χρόνο προβολής, φυσικά ο καθένας με τη δική του προσωπικότητα και μοναδικότητα. Ο Θάνος να μπουκάρει στη σκηνή με το μπάσο και να μην «μασάει» πουθενά, ο Νικόλας που είναι γεννημένος ροκ κιθαρίστας για να παίζει πάνω στη σκηνή με τα τατουαζ και όλη του την ροκ κοσμοθεωρία, η Βασιλική αυτό το πανέμορφο πλάσμα με την αγγελική φωνή, ο Γιώργος που παίρνει ενέργεια από τη σκηνή και πορώνει τον κόσμο από κάτω και ο Κώστας που δίνει το απόλυτο γκρουβάρισμα στα τύμπανα... Όπως πολύ σωστά τονίζει ο ντράμερ του συγκροτήματος, «το σχήμα φτιάχνει το όνομα»! Σχετικά με το όνομα μας, Μέρες Μάρτη είναι το νέο ξεκίνημα μετά τον Χειμώνα, εκεί που η μέρα μεγαλώνει, ο κόσμος βγαίνει από το σπίτι, οι καρδιές και τα συναισθήματα ανοίγουν, το Καλοκαιράκι κοντοζυγώνει... Αλλά μην ξεχνάμε πως τα πάντα στον κόσμο είναι ισορροπία, αρμονία, αλληλοσυμπλήρωση. Όπως υπάρχουν οι Μέρες του Μάρτη, έτσι υπάρχουν και οι Νύχτες του Σεπτέμβρη, εκεί οπου ο καιρός σιγά σιγά κρυώνει, η μέρα μικραίνει, οι βόλτες λιγοστεύουν και προετοιμαζόμαστε σιγά σιγά για τον Χειμώνα. Ουσιαστικά δηλαδή οι Μέρες_Μάρτη_Νύχτες_Σεπτέμβρη είναι τον γιν και το γιανγκ, ο κύκλος της ζωής.

Υπάρχει κάποιο τραγούδι αυτή τη στιγμή που θα θέλατε να διασκευάσετε;

Πάντα όταν έρχεται μία ωραία ιδέα στις πρόβες, κοιτάμε πως θα μπορούσαμε να βάλουμε την δική μας πινελιά ώστε να την κάνουμε να ακούγεται σαν Μέρες_Μάρτη_Νύχτες Σεπτέμβη. Πάντα με σεβασμό στον καλλιτέχνη και στον δημιουργό του τραγουδιού. Για παράδειγμα έχουμε κάνει μία πολύ «δική μας» ροκ διασκευή στο τραγούδι «Εισιτήριο Στην Τσέπη Σου» του Παντελή Θαλασσινού και θα το παίξουμε έτσι σε καποια από τις επόμενες μας εμφανίσεις. Θέλουμε να μας πείτε και τη γνώμη σας μετά!

 Θα κυκλοφορήσετε δικό σας τραγούδι;

·Αυτή τη στιγμή το πρώτο και κύριο μέλημα μας είναι να ροκάρουμε επί σκηνής με ότι αυτό συνεπάγεται (πρόβες, δοκιμές, νέες ιδέες, διασκευές, τρέξιμο, κουβάλημα, προσωπικός χρόνος κλπ).

Το επόμενο στάδιο σίγουρα θα ήταν να μπούμε στο στούντιο και να γράψουμε τη δική μας μουσική. Ευελπιστούμε ότι μες το 2025 θα μπορέσουμε να το οργανώσουμε σωστά γιατί ήδη υπάρχει αρκετό δικό μας υλικό. Σίγουρα σε επόμενο live θα ακούσετε και κάτι ολό δικό μας.

Σαν ένα νεοσύστατο συγκρότημα πως βιώνετε την επιτυχία; Θεωρείτε ότι είναι δύσκολο να γίνουν σήμερα επιτυχίες που να έχουν διάρκεια;

·Η αλήθεια είναι ότι είμαστε αρκετά νεοσύστατο γκρουπ (μόλις 8 μηνών) ωστόσο σε όσα live έχουμε κάνει μέχρι στιγμής τόσο η συμμετοχή όσο και η αποδοχή του κόσμου ήταν εξαιρετική! Δεχόμαστε συνεχώς ερωτήσεις του στυλ αν παίζουμε κάπου σε τακτική βάση για να έρθουν να μας δουν, πόσα χρόνια παίζουμε και είμαστε τόσο δεμένοι, πως έχουμε τόσο ωραίο ήχο, αν μπορεί καποιος να έρθει στις πρόβες μας να παρακολουθήσει, από που ξεφυτρώσαμε ξαφνικά, που κρυβόμασταν τον προηγούμενο καιρό, γιατί δεν παίξαμε περισσότερη ώρα κλπ. Αυτή λοιπον η αποδοχή και το χειροκρότημα που εισπράττουμε από live σε live είναι και ο κινητήριος μοχλός για να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που κάνουμε! Επιτυχίες με διάρκεια στο ύφος της μουσικής που εμείς παίζουμε, πιστεύουμε ότι δεν υπάρχουν σήμερα. Γι’αυτό και στην πλειοψηφία τους τα τραγούδια που παίζουμε είναι 80s-‘90s. Θυμάται καποιος ας πουμε 7 ελληνικά συγκλονιστικά ροκ τραγούδια που να έχουν γραφτεί την τελευταία δεκαετία; Ζούμε σε μία ποπ κουλτούρα, καποιος ξεπετάγεται, βγάζει 1 τραγούδι το οποιο γίνεται επιτυχία για διάφορους λόγους (όχι αποκλειστικά επειδή αξίζει), γίνεται viral, κάνει εκατομμύρια views στο youtube και μετά από 2 χρόνια δεν το θυμάται κανένας. Η μουσική βιομηχανία έχει αλλάξει, εμείς κινούμαστε σε ένα είδος το οποιο δεν είναι εμπορικό πια στην Ελλάδα, κατά συνέπεια είναι πολύ δύσκολες οι επιτυχίες με διάρκεια. Δεν χάνουμε κάτι να το προσπαθήσουμε ωστόσο!

Κάποτε οι επιτυχίες γινόντουσαν μέσα από το ραδιόφωνο, τώρα μεγάλη επιρροή έχουν οι πλατφόρμες του διαδικτύου όπως το Tik Tok. Ποια είναι η γνώμη σας για αυτό;

Ευτυχώς η δυστυχώς, όλα αλλάζουν ραγδαία γύρω μας και θες δεν θες πρέπει να προσαρμοστείς. Ο ρομαντισμός έχει χαθεί προ πολλού στη μουσική βιομηχανία και από τη μία μπορεί να δεις μέτρια τραγούδια (για να το θέσουμε κομψά) να παίζουν παντού, από την άλλη να ακούσεις κάπου ένα υπέροχο τραγούδι που για να το ξανακούσεις θα πρέπει να γκουγκλάρεις μία ώρα για να βρεις πως λέγεται και ποιος το τραγουδάει. Αναγκαστικά λοιπον μέχρι και εμείς που πιστεύουμε ότι ανήκουμε στους ρομαντικούς “παλιοροκάδες”, προσπαθούμε να προωθήσουμε την εικόνα και τη δουλειά μας μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης και λοιπών γνωστών πλατφορμών. Μπορείτε να μας ψάξετε σε Facebook, Instagram και Youtube.

Ποια είναι τα επόμενα σας σχέδια;

Θέλουμε να κάνουμε όσο περισσότερα Live γίνεται και να παίξουμε μουσική μπροστά σε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο. Αυτή τη στιγμή ετοιμάζουμε την καλοκαιρινή setlist μας και ονειρευόμαστε ειδυλλιακά απογεύματα σε beach bars δίπλα στη θάλασσα, με ηλιοβασίλεμα, μπίρες και εμάς επί σκηνής να δίνουμε ρέστα. Επιπλέον, όπως προείπαμε, έχουμε στόχο τόσο να εντάξουμε άμεσα δικά μας τραγούδια στο ζωντανό πρόγραμμα, όσο και να μπορέσουμε να ηχογραφήσουμε τη δική μας μουσική.

 Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους αναγνώστες του melydron;

Όσο κλισέ και αν ακουστεί, μην σταματήσετε ποτέ να κάνετε αυτό που σας αρέσει. Κυνηγήστε τα όνειρα σας γιατί κάποια στιγμή η τύχη θα σας ανοίξει την πόρτα και θα πρέπει να είστε έτοιμοι να μπουκάρετε με τσαμπουκά!!! Ευχαριστούμε πάρα πολύ για τον χρόνο και τη φιλοξενία σας!