Πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού τον Μάιο

 


Πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθούν στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού καθόλη τη διάρκεια του μήνα.

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2024

Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 | Μόνιμη Έκθεση | 10:00

Δράση με τίτλο «Ανασκάπτοντας… μνήμες». Πρόκειται για δράση για άτομα τρίτης ηλικίας σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, Αντιδημαρχία Μέριμνας για την τρίτη ηλικία. Ομάδα ατόμων τρίτης ηλικίας από ΚΑΠΗ του Δήμου Θεσσαλονίκης θα επισκεφθεί το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Οι συμμετέχοντες θα αντλήσουν πληροφορίες για επιλεγμένα αντικείμενα από τη 2η αίθουσα «Παλαιοχριστιανική πόλη και κατοικία», τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια ως έναυσμα, για να ανασυρθούν προσωπικές μνήμες και να οδηγηθούν οι συμμετέχοντες στην αφήγηση προσωπικών αφηγήσεων.

Διεθνής Ημέρα Μουσείων | Moυσική εκδήλωση

Δευτέρα 20 Μαΐου 2024 | Αίθριο | 20:00

Μουσική βραδιά με τους Swing Tales (Στέργιος Κόιας, Αγαμέμνονας Μάρδας, Νίκος Τάρας, Δημήτρης Τσέλιος, Ελευθερία Μπαργιώτα) που διοργανώνεται από το Σωματείο Φίλων του Ιστορικού Κέντρου της Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη του Μουσείου, για να τιμήσει την παγκόσμια Ημέρα Μουσείων και να εορτάσει τα έκτα γενέθλιά του.

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής με σειρά προτεραιότητας στο: thessistorikokentro@gmail.com

Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές

Πέμπτη 23 Μαΐου 2024 | Μόνιμη Έκθεση | 09:00

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στους κήπους και στις αίθουσες του Μουσείου για μαθητές/μαθήτριες Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού με τίτλο «Ανακαλύπτοντας τον φυτικό κόσμο του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού». Οι μαθητές θα προσεγγίσουν τη μορφή και τον συμβολισμό των φυτών στην τέχνη των Βυζαντινών μέσα από τα αντικείμενα της μόνιμης έκθεσης.

Παρασκευή 24 Μαΐου 2024 | Μόνιμη Έκθεση | 12:00

Θεματική περιήγηση από αρχαιολόγο του Μουσείου στις αίθουσες του Μουσείου με στόχο την ανάδειξη της παρουσίας του φυτικού κόσμου σε αντικείμενα της μόνιμης έκθεσης. Οι επισκέπτες θα προσεγγίσουν τη μορφή και τον συμβολισμό των φυτών στην τέχνη των Βυζαντινών μέσα από τα αντικείμενα της μόνιμης έκθεσης.

Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση στο 2313306422 (09:00 έως 14:00).

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Η είσοδος στο Μουσείο θα είναι ελεύθερη για τους συμμετέχοντες στις δράσεις.

Βιβλιοπαρουσίαση

Πέμπτη 30 Μαΐου 2024 | Αμφιθέατρο «Μελίνα Μερκούρη» | 19:00-21:00

Παρουσίαση του βιβλίου του βυζαντινολόγου και διδάσκοντος στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου Δρα Νεκτάριου Ζάρρα με τίτλο «Ideology and Patronage in Byzantium: Dedicatory Inscriptions and Patron Images from Middle Byzantine Macedonia and Thrace» έκδοση Brepols του 2023. Την έκδοση θα παρουσιάσουν οι κ. Χρήστος Σταυράκος, καθηγητής Βυζαντινής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και κ. Δημήτριος Λιάκος, δρ. αρχαιολόγος του ΥΠ.ΠΟ.

Είσοδος ελεύθερη.

Πηγή: www.thessnews.gr