Πώς η μουσική επηρεάζει την διάθεση θετικά;

 


Γνωρίζατε ότι μπορείτε να καταπολεμήσετε ψυχικές ασθένειες, ακόμα και μερικές σωματικές ασθένειες μέσω της δύναμης της μουσικής; Δεν έχει σημασία τι είδος θα επιλέξετε. Όλα τους είναι ευεργετικά!

Η μουσική επηρεάζει την διάθεση, σας χαλαρώνει, παίρνει μακριά τα προβλήματά σας, σας κάνει να χορέψετε και σας ενθαρρύνει να τραγουδήσετε με όλη σας την δύναμη. Διηγείται την ιστορία σας και σας επιτρέπει να ξεχάσετε το παρελθόν.

Την μουσική την χρειαζόμαστε περισσότερο απʹ ότι νομίζουμε. Μπορεί να αλλάξει την διάθεσή σας σε μια στιγμή και να γεμίσει μια γκρι μέρα με χρώματα.

Οι θετικές επιδράσεις της μουσικής είναι γνωστές στους ανθρώπους εδώ και πολλά χρόνια. Ακόμη και στην εποχή τους οι φιλόσοφοι θα τραγουδούσαν επαίνους για να μειώσουν την κατάθλιψη.

Μερικά τραγούδια ή ύμνοι χρησιμοποιούνται στον πόλεμο για να εμπνεύσουν το θάρρος και την εμπιστοσύνη των στρατιωτών. Στις αθλητικές εκδηλώσεις, η μουσική ξεσηκώνει το πλήθος. Το ίδιο συμβαίνει στα σχολεία: τα παιδιά μαθαίνουν τους αριθμούς και την αλφαβήτα μέσα από το τραγούδι.

Ακόμα και στα καταστήματα παίζουν μουσική για να σας ενθαρρύνουν να ψωνίσετε περισσότερα, και τα εστιατόρια βάζουν μουσική για να φάτε πιο πολύ. Η μουσική παίζει σε οδοντιατρεία για να αισθανθεί ο ασθενής καλύτερα και στα ασανσέρ για να μην βαριέστε.

Το στυλ δεν παίζει ρόλο

Είναι αλήθεια πως ο καθένας έχει δικές του προτιμήσεις στην μουσική. Υπάρχουν όμως ορισμένα «καθολικά» στυλ τα οποία έχουν ιδιαίτερα αποτελέσματα.

Οι μελωδίες που σας τραγουδούσε η μητέρα σας όσο ήσασταν στην κοιλιά της, οι μελωδίες που ακούγατε όταν ήσασταν μωρά ή τα τραγούδια που εσείς έχετε συνδυάσει με μια ευχάριστη εμπειρία αρέσουν σε όλους παγκοσμίως.

Όταν ακούτε ορισμένα μουσικά κομμάτια, τα επίπεδα του άγχους, του στρες και της ανησυχίας μειώνονται λόγω της ηρεμιστικής δύναμης της μουσικής.

Και δεν μιλάμε μόνο για την κλασική μουσική ή τη μουσική για διαλογισμό, αλλά και για ερωτικά τραγούδια ή R&B κλπ.

Ορισμένοι ήχοι έχουν εξαιρετική ικανότητα να μειώνουν αρνητικά συναισθήματα. Ενώ ορισμένοι ρυθμοί είναι «φτιαγμένοι» για την χαλάρωση, οποιοδήποτε στυλ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία.

Δεδομένου ότι η μουσική επηρεάζει την διάθεση, μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε σε οποιαδήποτε κατάσταση και ανά πάσα στιγμή. Μερικοί έχουν ανάγκη να ακούσουν γρήγορα τραγούδια για να αισθανθούν καλύτερα, ενώ κάποιοι άλλοι νιώθουν καλύτερα με ερωτικά τραγούδια.

Με τον χρόνο και την επανάληψη, η μουσική μπορεί να βοηθήσει:

-Στην εκμάθηση γλωσσών και στην ενθάρρυνση της δημιουργικότητας.

-Στην θεραπεία νευρολογικών ασθενειών όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ, του Πάρκινσον και ο αυτισμός.

-Στην θεραπεία ορισμένων συναισθηματικών διαταραχών όπως το άγχος, η στεναχώρια, η χαμηλή αυτοεκτίμηση κλπ.

Πηγή:www.meygeia.gr