Ραδιόφωνο, μουσική και σκέψεις!

 


Γράφει: Μαριλίζα Παπάζογλου

Ραδιόφωνο μία λέξη χίλια συναισθήματα για τους ραδιοφωνικούς παραγωγούς αλλά και για τους ακροατές! Αν είσαι έτοιμος να ξεγυμνώσεις τις σκέψεις σου και τα συναισθήματα τότε είναι το μέσο το οποίο σου επιτρέπει να το κάνεις. Κάθε φορά που μπαίνεις στο στούντιο και βρίσκεσαι μπροστά στο μικρόφωνο νιώθεις μια μεγάλη ενέργεια. Eίμαστε στον αέρα, μαζί παρέα και συντροφιά με όμορφες μουσικές! Η εμπειρία του ραδιοφώνου σε καθησυχάζει, ξεχνάς ότι σου προκάλεσε άγχος. Κάθε μέρα είναι γοητευτική και κάθε εκπομπή είναι μοναδική!

 Όλα στην ζωή εξελίσσονται έτσι και το ραδιόφωνο για κάποιους έχει αλλάξει έχει γίνει ένα ασφυκτικό playlist που δημιούργησε ένα ψυχρό, ρομποτικό περιβάλλον, αποκομμένο από την ανθρώπινη παρουσία και φωνή. Τα τραγούδια που παίζουν είναι μετρημένα και συγκεκριμένα σε αριθμό. Δεν υπάρχει αγάπη στο να επιλέγεις τραγούδια. Φυσικά όλα αυτά έγιναν για οικονομικούς λόγους μέχρι που φτάσαμε στις πλατφόρμες μουσικής! Οι νέοι ακούνε από τις διαδικτυακές πλατφόρμες τις προσωπικές λίστες τους όπως οι ίδιοι τις φτιάχνουν. Κατά κάποιον τρόπο ο ρόλος του ραδιοφωνικού παραγωγού καταργήθηκε σε πολλούς ραδιοφωνικούς σταθμούς  γιατί δεν επιλέγει ο ίδιος το υλικό της εκπομπής. Μετατράπηκε σε ένα είδος εκφωνητή που μέσα σε καθορισμένο και ορισμένο  χρόνο, πρέπει να πει όσα έχει να πει. Δεν προτείνει μουσική και τραγούδια πλέον και δεν έχει καμία σχέση με τον ρόλο του παραγωγού που ακούει, μελετάει, γνωρίζει και γίνεται ο μεσολαβητής ανάμεσα στους καλλιτέχνες και το κοινό. 

  Προσωπικά τα λίγα χρόνια που κάνω ραδιόφωνο είχα την ευλογία να συμμετέχω σε ένα από τα μεγαλύτερα ραδιόφωνα της Θεσσαλίας Αel radio 104.8 και είχα την δυνατότητα να μπορώ να έρχομαι σε επαφή με τον ακροατή όπως τα παλιά τα χρόνια! Οι μουσικές επιλογές ήταν προσωπική δουλειά, κάτι αδύνατο να σε αφήσουν πολλά ραδιόφωνα να το κάνεις! Τραγουδιστές με μεγάλη πορεία αλλά και νέα παιδιά που ξεκινάνε την καριέρα τους αποκομμένοι από το ραδιόφωνο λόγω της υπάρχουσας μουσικής λίστας! Αυτό είναι η μουσική αυτό είναι το ραδιόφωνο και δεν πρέπει κανείς από όσους ασχολούνται να το ξεχνάνε αυτό.

 Το ραδιόφωνο έχει να διηγηθεί την δικιά του ιστορία! Ευτυχώς έχουν μείνει ραδιοφωνικοί παραγωγοί που το κάνουν. Πολλά ιντερνετικά ραδιόφωνα έχουν την αυθεντικότητα του τότε γιατί απαρτίζονται από άτομα που αγαπάνε την μουσική και την επιλέγουν. Παιδιά που έχουν φωνή και ωραίο λόγο αλλά ποτέ ίσως δεν θα φτάσει η φωνή τους εκεί που θέλουν. Δεν τους νοιάζει όμως γιατί κάνουν αυτό που αγαπάνε με μεράκι, με κέφι, με αγάπη στην μουσική