Η μεγάλη δύναμη της μουσικής!



 Ο Jeremy Montagu, μουσικός και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης υποστηρίζει, ότι η μουσική είναι τόσο πρωτόγονη, που ήταν προγενέστερη της γλώσσας. Η ικανότητα να επικοινωνεί συναισθήματα, ήταν ακριβώς αυτό, που έκανε τη μουσική να παραμείνει και μετά την ανάπτυξη της γλώσσας. Οι ήχοι που κάνει μια μητέρα για να ηρεμήσει το μωρό της είναι μουσική. Με λίγα λόγια, ακούσαμε μουσική πριν προλάβουμε να μιλήσουμε.

Η μουσική ως παράγοντας κοινωνικής συνοχής

Ο δεσμός που δημιουργεί η μουσική μεταξύ μητέρας και παιδιού είναι επίσης παρών σε ομάδες ανθρώπων -ακόμα και στους πρωτόγονους άντρες, που χόρευαν και τραγουδούσαν πριν από ένα κυνήγι ή μια μάχη. «Χρησιμοποιώντας έναν τέτοιο δεσμό μεταξύ των ατόμων, η μουσική δημιούργησε όχι μόνο την οικογένεια αλλά την ίδια την κοινωνία», λέει ο Montagu. Η υπόθεση, ότι η μουσική έπαιξε ουσιαστικό ρόλο στο σχηματισμό και την επιβίωση των ομάδων και στον μετριασμό των συγκρούσεων είναι μια από τις πιο αποδεκτές και γενικά ορίζεται ως παράγοντας κοινωνικής συνοχής. «Μας άνοιξε το δρόμο για να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας και να μοιραστούμε συναισθήματα», εξηγεί.

Αποκαλύπτει στοιχεία της προσωπικότητας

Καθώς σφυρηλατήσει δεσμούς μεταξύ των ανθρώπων, η μουσική αποκαλύπτει επίσης την προσωπικότητα του καθενός, σύμφωνα με μια μελέτη ειδικών του Κέιμπριτζ. Μια ομάδα αγνώστων χωρίστηκε σε ζευγάρια και είχαν έξι εβδομάδες για να γνωριστούν. Τους ζητήθηκε να κρίνουν την προσωπικότητα του άλλου με βάση μόνο τη λίστα με τα 10 αγαπημένα τους τραγούδια. Οι συμμετέχοντες, εντόπισαν σωστά τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των συντρόφων τους στη μελέτη και το συμπέρασμα είναι, ότι το μουσικό γούστο είναι μια αξιόπιστη πηγή πληροφοριών για ένα άτομο.

Προκαλεί ευχαρίστηση

Η επιστήμη έχει βρει επίσης μια εξήγηση για μια πιο ενστικτώδη λειτουργία της μουσικής – να μας κάνει να νιώθουμε καλά. Μελέτες δείχνουν, ότι η μουσική δρα στον εγκέφαλο με τρόπο παρόμοιο με τα ναρκωτικά, το σεξ ή φαγητό. Τα τραγούδια ενεργοποιούν τον μετωπιαίο λοβό, παράγουν ντοπαμίνη και δρουν στην παρεγκεφαλίδα, η οποία είναι σε θέση να «συγχρονιστεί» με τον ρυθμό της μουσικής και να προκαλεί ευχαρίστηση.

Είναι θεραπευτική

Από όλες τις λειτουργίες της μουσικής, ίσως η πιο μυστηριώδης αντιστοιχεί στην πιθανή θεραπευτική της δράση. Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις ασθενών με Αλτσχάιμερ ή Πάρκινσον των οποίων τα συμπτώματα βελτιώθηκαν όταν άκουγαν τραγούδια ή ασθενείς με εγκεφαλικά, που έδειξαν καλύτερη οπτική προσοχή όταν άκουγαν κλασική μουσική. Η μουσική ξεπερνά τα συμπτώματα, επειδή χαλαρώνει την εγκεφαλική ροή, ενώ διεγείρει και συντονίζει τις δραστηριότητες του εγκεφάλου.

Συμπερασματικά, η μουσική έχει μια δύναμη, που μπορεί να ενώσει τους ανθρώπους ακόμα κι αν τους χωρίζει η απόσταση και ο πολιτισμός. Η επιστήμη μπορεί να εξηγήσει πολλά πράγματα, αλλά η επιστήμη από μόνη της δεν μπορεί να τα δημιουργήσει. Η επιστήμη μπορεί να εξηγήσει τη μουσική, αλλά μόνο η διάνοια και το συναίσθημα μπορούν να τη δημιουργήσουν.

Πηγή: medium.com