Η αναζωπύρωση των πωλήσεων βινυλίου

 

Οι πωλήσεις βινυλίου έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 15% τους πρώτους εννέα μήνες του 2023. Τα στατιστικά στοιχεία συλλέχθηκαν από το BPI (μέσω του MusicWeek) και υπογράμμισαν, ότι από την αρχή του έτους έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, πουλήθηκαν 3.952.262 LP βινυλίου – περίπου μια αύξηση 13,2% από το 2022.

Οι καλλιτέχνες που συνέβαλλαν στην αναζωπύρωση των πωλήσεων βινυλίου

Σύμφωνα με σχετική έκθεση, αυτή η αύξηση ήταν ακόμη μεγαλύτερη για τους τρεις μήνες του τρίτου τριμήνου, όπου πουλήθηκαν 1.237.620 δίσκοι σε μορφή βινυλίου, ποσοστό που είναι 15,1% υψηλότερο από το προηγούμενο έτος. Μέχρι στιγμής, οι καλλιτέχνες που είναι κυρίως υπεύθυνοι για την αναζωπύρωση των πωλήσεων βινυλίου, περιλαμβάνουν τους Lana Del Rey, Taylor Swift, Blur και Kylie Minogue – όλοι τους έχουν κυκλοφορήσει νέα LP από την αρχή της χρονιάς.

Μείωση στις πωλήσεις CD

Όπως αναφέρθηκε από το MusicWeek, οι πωλήσεις CD για το 2023 μειώθηκαν κατά 6,3% από έτος σε έτος και οι φυσικές πωλήσεις στο σύνολό τους μειώθηκαν κατά 0,5%. Ωστόσο δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός, ότι η ροή συνεχίζει να είναι ο κύριος τρόπος κατανάλωσης της μουσικής, αποτελώντας το 88,5% της αγοράς.

Η αναζωπύρωση του βινυλίου από μόνη της δεν είναι καινούργια – το 2022 σηματοδότησε τη 17η συνεχή χρονιά, που οι πωλήσεις δίσκων βινυλίου αυξήθηκαν, σύμφωνα με έκθεση της Luminate. Αλλά ο ρυθμός ανάπτυξης και το 2023 καθησύχασε τους ειδικούς, πως η αγορά βινυλίου δεν έκλεισε τον κύκλο της μετά την άνοδο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η οποία προκάλεσε αύξηση 108% το 2021.

Πηγή: www.nme.com