3 νησιά για να αράξεις την πέτσα σου τον Αύγουστο και να μη σε νοιάξουν ούτε τα λεφτά ούτε η πολυκοσμία

 


 Αν σε κουράζει η πολυκοσμία και θες να το ζήσεις μοναχικά και πιο απομονωμένα με την σχέση σου ή 1-2 καλούς φίλους, αυτά τα νησιά είναι ό,τι πρέπει.

Κάθε καλοκαίρι το δίλημμα είναι ένα: ψάχνουμε για διακοπές σε νησιά που έχουν αυτό που λέμε σχηματικά «πολιτισμό» ή κοιτάζουμε νησιά απομονωμένα, που προσφέρουν πολύ λίγες, αλλά πολύ καλύτερες επιλογές; Ο καθένας δίνει τη δική του απάντηση και για αυτούς που απαντούν το δεύτερο, τους έχουμε 3 νησιά που έχουν μια μικρή ταλαιπωρία για να τα προσεγγίσεις, αλλά μια τεράστια απόλαυση για να τα ζήσεις.

Στην ιδέα των ακριβών εξορμήσεων, άλλωστε, που αποτελούν μόνιμο θέμα συζήτησης για το φετινό καλοκαίρι στους… παραδοσιακούς προορισμούς Ελλήνων και ξένων παραθεριστών, οι αντιπροτάσεις οικονομικότερων λύσεων που συνδυάζουν την απόλυτη χαλάρωση με την αποσυμφόρηση από την ρουτίνα της πόλης, έχουν ταυτιστεί με μικρότερα νησιά, νησιά γεμάτα παρθένα τοπία, μίλια μακριά από τον… υπερτουρισμό.

Από τη μεγάλη λίστα που που προσφέρουν τα πάμπολλα νησιά της χώρας μας, ξεχωρίσαμε από διαφορετικά σημεία του ορίζοντα, τα τρία ίσως πιο αντιπροσωπευτικά νησιά, ώστε να βρείτε βολικές λύσεις, οποιοδήποτε κι αν είναι το σημείο εκκίνησης του ταξιδιού σας.

Ερεικούσσα: Το βορειότερο στολίδι του Ιονίου

Είναι το δεύτερο σε μέγεθος από τα τρία Διαπόντια νησιά, βορείως της Κέρκυρας. Συνιστά μάλιστα, το βορειότερο σημείο των Επτανήσων και έχει έκταση 4,449 τ. χλμ. Ζουν μόνιμα λιγότεροι από 500 κάτοικοι και διαθέτει δυο, τρία ξενοδοχεία και μερικά ακόμα καταλύματα.

Οι παραλίες της Ερεικούσσας, μαγνητίζουν της προσοχή χάρη στους ιδιαίτερους γεωλογικούς σχηματισμούς, υπενθυμίζοντας ότι Ιόνιο και Αδριατική χωρούν τα καλύτερα κρυμμένα μυστικά της Μεσογείου, τα οποία ανακαλύπτονται 2,5 περίπου ώρες από την Κέρκυρα, όπου διατίθενται 3 δρομολόγια την εβδομάδα συνήθως. Ίσως σας εξυπηρετεί και το καραβάκι από τον Άγιο Στέφανο, δεν μεταφέρει οχήματα ωστόσο και δεν πραγματοποιούνται online κρατήσεις.


Το Πόρτο, το κεντρικό λιμάνι, είναι χτισμένο ανάμεσα σε δύο λόφους στη θέση Μεγάλο Λιβάδι και είναι ο μεγαλύτερος οικισμός του νησιού. Η δυτική πλευρά του νησιού με κατεύθυνση προς το βορρά είναι γεμάτη από απόκρημνες, δύσβατες παραλίες που μέχρι να καταλήξουν στην Σκοτεινή, το Βόρειο Ακρωτήριο, προσφέρονται για παρέες, οικογένειες και ζευγάρια, ή μοναχικούς… εξερευνητές που αναζητούν την επαφή με τη φύση.

Εκτός από το Πόρτο και την δυτική πλευρά του νησιού οι παραλίες Μπραγκίνι, που εκτείνεται σε περιοχές με πλούσια βλάστηση, το Φύκι, δίπλα στο παλιότερο λιμάνι του νησιού, όπου θα συναντήσεις κι ένα από τα ομορφότερα beach bar – το οποίο ελλείψει έντονης νυχτερινής ζωής είναι ιδανική επιλογή για απογευματινό κοκτέιλ με θέα το ηλιοβασίλεμα- και το Πέρα Κάτεργο, όπου ανταμώνει κανείς, ό,τι ακριβώς μαρτυρά το όνομα της τοποθεσίας, πέτρινα δηλαδή τοπία με διάφορες απόκρημνες ακτές, αποτελούν λύσεις πανεύκολες στην πρόσβαση.

Οι επιρροές από την ιταλική κουζίνα και τα φρέσκα προϊόντα του νησιού θα σας επιβεβαιώσουν είτε επιλέξετε θαλασσινά είτε μαγειρευτά… οι περισσότεροι χώροι διαμονής δε, διαθέτουν και λύσεις ποιοτικές σε σχέση με το φαγητό.

Αμμουλιανή: Το μικρό νησί της Χαλκιδικής που μάγεψε τους Times

Κάπου ανάμεσα στο δεύτερο και το τρίτο πόδι της Χαλκιδικής, συναντά κανείς την Αμμουλιανή, το μικρό νησάκι με τις αμμώδεις παραλίες και τα κρυστάλλινα νερά που απέχει μόλις δύο ναυτικά μίλια από την ηπειρωτική χώρα. Στο μοναδικό κατοικημένο νησί της Χαλκιδικής, βρίσκει απάνεμες στιγμές ξεκούρασης στις Αλυκές, παραλία που εκτείνεται στην πίσω πλευρά της Αμμουλιανής, στα Καραγάτσια, τον Άγιο Γεώργιο και το Πόρτο Άγιο. Από την Τρυπητή αναχωρούν καθημερινά και σε τακτικά δρομολόγια ferry boat και σε λιγότερο από 15 λεπτά, με χαμηλό κόστος βρίσκεστε στις παραδεισένιες ακτές του .


Από τη Χώρα, εύκολα επισκέπτεται κανείς το μικροσκοπικό σύμπλεγμα νησιών Δρένια, Γαϊδουρονήσια κατά κόσμον, τα 6 κρυμμένα «διαμάντια» της Χαλκιδικής που χαρίζουν στιγμές απίστευτης χαλάρωσης στις μαγευτικές, ρηχές αμμουδιές τους.

Για να πας στην Αμμουλιανή, μπορείς να πάρεις τη βάρκα από το 2ο ή το 3ο πόδι της Χαλκιδικής.

Αρκοί, μια σταγόνα ραστώνης στα νησιά των Δωδεκανήσων

Ιδανικοί για στιγμές χαλάρωσης, πλούσιοι σε ανέγγιχτες παραλίες και τοπία αυθεντικά, παρθένα και σχεδόν απομονωμένα, είναι οι Αρκοί, όπου θα συναντήσετε 40 μόνιμους κατοίκους. Τα περισσότερα μαγαζιά και καταλύματα βρίσκονται πέριξ του λιμανιού. Για γερούς… λύτες που αποφεύγουν το μαζικό τουρισμό, προτιμώντας κατ’ ελάχιστον την ομπρέλα θαλάσσης ως συντροφιά, αξιόλογες παραλίες είναι τα Τηγανάκια, η Πατελιά, το Αμπελάκι ,το Καψαλισμένο και το Λιμνάρι.


Βόλτα στο βουνό δίπλα στη Χώρα, πεζοπορία στην Παναγία την Παντάνασσα, εξερεύνηση τα ερείπια του Κάστρου των Αρκιών, που χρονολογείται από τον 4ο αιώνα π.Χ, είναι ορισμένες από τις ενδιαφέρουσες επιλογές που προσφέρονται για να εξερευνήσετε το νησί.

Παραδοσιακές γεύσεις για όλα τα γούστα όπως τυριά (φέτα και ξινομυζήθρα), παραδοσιακή τυρόπιτα, θαλασσινά, κατσικάκι και το σιροπιαστό γλυκό «πουγκί» με φύλλο και αμύγδαλα.

Στους Αρκούς μπορείς να πας με καράβι είτε από τη Λέρο, είτε από την Ικαρία, είτε από την Σάμο.

Πηγή: www.intronews.gr