Βλέποντας με άλλο τρόπο τον κόσμο του Ντέιβιντ Χόκνεϊ!

 


Μια έκθεση στο Λονδίνο χρησιμοποιεί προβολές του έργου του σε μεγάλα, κενά δωμάτια.

Ο κόσμος του 85χρονου Ντέιβιντ Χόκνεϊ ανοίγει διάπλατα στο κοινό μέσα από μια έκθεση κατά τα πρότυπα αυτών που έχουν γνωρίσει μεγάλη επιτυχία σε όλο τον κόσμο, όπως αυτές για τον Βαν Γκογκ, τον Κλιμτ και τη Φρίντα Κάλο, με τον τίτλο "Bigger & Closer (Not Smaller & Further Away)". Μεγεθύνει τα έργα του Βρετανού καλλιτέχνη και τα προβάλλει στους τοίχους και τα πατώματα άδειων και μεγάλων δωματίων, τα οποία υποδέχονται τους θεατές, προσκαλώντας τους να γίνουν μέρος της εμπειρίας και εξετάζοντας την καριέρα του διάσημου καλλιτέχνη. Όλα αυτά συμβαίνουν στο Lightroom, έναν νέο χώρο στο Λονδίνο, και θα διαρκέσουν έως τις 4 Ιουνίου 2023. Ο Χόκνεϊ, που βοήθησε στον σχεδιασμό της εμπειρίας, λέει στους "New York Times" ότι, παρόλο που δεν έχει δει κανένα από αυτά τα θεάματα που βασίζονται στο έργο άλλων καλλιτεχνών, πιστεύει ότι το δικό του είναι διαφορετικό. "Είναι νεκροί", λέει ο Χόκνεϊ. "Εγώ είμαι ζωντανός, και συμμετείχα στη δημιουργία του".



Σε έναν κύκλο έξι θεματικών ο Χόκνεϊ αποκαλύπτει τη διαδικασία της δουλειάς του. Ακούμε τη φωνή του καθώς τον παρακολουθούμε να πειραματίζεται με την προοπτική, να χρησιμοποιεί τη φωτογραφία ως έναν τρόπο «ζωγραφικής με φωτογραφική μηχανή», να αποτυπώνει το πέρασμα του χρόνου στα κολάζ του με polaroid και τη χαρά της άνοιξης στο iPad του και να μας δείχνει γιατί μόνο η ζωγραφική μπορεί να αποδώσει σωστά την τεράστια έκταση του Grand Canyon.

Από το Λος Άντζελες μέχρι το Γιόρκσαϊρ και τη Νορμανδία, όπου ζει ο Χόκνεϊ σήμερα, η έκθεση αποτελεί μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία να βρεθείτε μαζί με μία από τις μεγαλύτερες ιδιοφυΐες του κόσμου της τέχνης, που εξακολουθεί να καινοτομεί, δημιουργώντας ομορφιά και δέος.

«Ο κόσμος είναι πολύ πολύ όμορφος αν τον κοιτάξεις σωστά, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αφιερώνουν πολύ χρόνο. Σκανάρουν το έδαφος μπροστά τους για να μπορέσουν να περπατήσουν, δεν κοιτάζουν ουσιαστικά τα πράγματα, με ένταση. Εγώ το κάνω».



Γεννημένος στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1937, ο Χόκνεϊ μετακόμισε στο Λος Άντζελες το 1964, όπου εμπνεύστηκε τις πολύχρωμες, λαμπερές σκηνές του, που ζωγράφισε χρησιμοποιώντας ακρυλικά, ένα σχετικά νέο είδος χρώματος εκείνη την εποχή.

Τη δεκαετία του '80 ο Χόκνεϊ στράφηκε στην τεχνολογία. Χρησιμοποίησε μηχανές polaroid για να φτιάξει ασύνδετα πορτρέτα και τοπία που ταξίδευαν στον χρόνο και στον χώρο. Πειραματίστηκε με φαξ και φωτοτυπικά μηχανήματα. Δεκαετίες αργότερα, όταν κυκλοφόρησαν τα iPad, τα χρησιμοποίησε κι αυτά για να κάνει τέχνη.

Ωστόσο δεν έχουν όλοι οι κριτικοί την ίδια γνώμη. Αν και ο Χόκνεϊ έχει κερδίσει από καιρό τον σεβασμό του κόσμου της τέχνης, οι κριτικές για το «Bigger & Closer» δεν ήταν πολύ ευνοϊκές. «Υπάρχουν πάρα πολλά στοιχεία που απογοητεύουν και εκνευρίζουν», γράφει ο Ben Luke στην «Evening Standard». «Πραγματικά δεν βλέπεις πολλά από τα καλύτερα κομμάτια της δουλειάς του». Ο Τζόναθαν Τζόουνς της «Guardian» λέει ότι ο Χόκνεϊ «δανείζει τη φήμη του σε μια ανόητη σύγχρονη μόδα που δεν μπορεί να συλλάβει την ομορφιά της τέχνης του».

Ο Χόκνεϊ, ωστόσο, λέει στους «Times» ότι δεν τον ενοχλούν τέτοιες παρατηρήσεις.«Δεν με νοιάζει τι λένε οι κριτικοί για μένα», λέει ο Χόκνεϊ που με αυτή την έκθεση μας ταξιδεύει στα εξήντα χρόνια της τέχνης του.