Μουσικό Κουτί: Ο ρυθμός της δεκαετίας του '70 πλημμυρίζει το στούντιο της ΕΡΤ

 


Ένα αφιέρωμα στην ελληνική και τη διεθνή μουσική σκηνή της δεκαετίας του '70 ανοίγεται στο Μουσικό Κουτί της Τετάρτης 1ης Φεβρουαρίου στις 22:00 στην ΕΡΤ.

Ο Νίκος Πορτοκάλογλου και η Ρένα Μόρφη ανοίγουν το φιλόξενο σαλόνι του Μουσικού Κουτιού για την Τζώρτζια Κεφαλά, τον Γιώργο Δημητριάδη και τον Βασίλη Κορακάκη, με ήχους από τη δεκαετία του '70. Με ήχους και μουσικές που δεν έπαψαν ποτέ να ακούγονται και να παίζονται στα ραδιόφωνα, η πιο δημιουργική, για πολλούς, μουσική δεκαετία άφησε ένα σταθερό αποτύπωμα στον χρόνο.

Νέα ρεύματα και πειραματισμοί που ακολούθησαν την πρώτη μουσική επανάσταση του '60 και εδραιώθηκαν, αφήνοντας μια παρακαταθήκη από μοναδικούς καλλιτέχνες και πρωτοποριακές μεθόδους αναπαραγωγής ήχου. Πολλά νέα ρεύματα που γεννήθηκαν μέσα στη δεκαετία του ’70 εξακολουθούν να ακούγονται και να επηρεάζουν τις σημερινές γενιές και πολλοί νέοι καλλιτέχνες προσπαθούν να εμπνευστούν από τον ήχο εκείνης της εποχής. O Γιώργος Δημητριάδης και η Τζώρτζια ροκάρουν στα κλασικά πλέον «Brown sugar» των Rolling Stones και «Smoke on the water» των Deep Purple, αντίστοιχα, χαρίζοντάς μας υπέροχες στιγμές. Ακολουθούν ροκ ρυθμοί με το «Starman» του David Bowie, τραγούδι του 1972.

Τη σκυτάλη παίρνει η Τζώρτζια, η οποία ερμηνεύει, με τον δικό της μοναδικό τρόπο, το τραγούδι των Κώστα Φέρρη και Σταύρου Ξαρχάκου «Ήτανε μια φορά», που στιγμάτισε με τη φωνή του ο Νίκος Ξυλούρης. Ο Βασίλης Κορακάκης μάς θυμίζει με το μπουζούκι του τον Γιώργο Ζαμπέτα και τον Χρήστο Νικολόπουλο.

Η δεκαετία του ’70 είναι μια θορυβώδης, αντιφατική και πρωτοποριακή δεκαετία σε σχέση με τη μουσική. Θορυβώδης διότι μετά την έκρηξη του ‘60 η μουσική γίνεται ακόμα πιο άγρια και δυνατή. Αντιφατική διότι στη διεθνή μουσική σκηνή κυριαρχούν ταυτόχρονα τα πιο αντίθετα ρεύματα, όπως το hard rock με την ντίσκο, η regge με το punk και οι πρώτοι metal ήχοι με το new wave. Στην Ελλάδα δε, το ελαφρολαϊκό συνυπάρχει με το πολιτικό τραγούδι και η rock σκηνή με την… επιστροφή στις ρίζες. Και πρωτοποριακή διότι οι καλλιτέχνες, Έλληνες και ξένοι, έχουν κερδίσει από την επανάσταση της προηγούμενης δεκαετίας την ελευθερία να πειραματιστούν μέχρι τελικής πτώσης. Στο jukebox οι «Μουσικοί του κουτιού» με τις διασκευές τους δίνουν νέα πνοή σε αγαπημένα τραγούδια του ’70!

Απόσπασμα από το Μουσικό Κουτί:



Πηγή : www.ieidiseis.gr