Τα ταχύτερα ασανσέρ στον κόσμο!

 


Αναρωτιέστε, μήπως, με ποιά ταχύτητα μπορεί να ταξιδέψει ένας ανελκυστήρας; Ή μήπως πού πρέπει να βρεθείτε για να απολαύσετε μία γρήγορη βόλτα; Κοινότοπο αποτελεί το γεγονός ότι πολλές εταιρίες θέλησαν να κάνουν τον χρόνο που ξοδεύει ένας άνθρωπος στο ασανσέρ περισσότερο διασκεδαστικό. Για αυτόν τον σκοπό, τοποθέτησαν μουσική, ακόμη και μία προσομοίωση εικονικής πραγματικότητας. Άλλες πάλι θέλησαν απλώς να μειώσουν τον χρόνο που ξοδεύεις σε αυτά, κάνοντας τα να κινούνται πιο γρήγορα. Ποιά κτήρια, λοιπόν, έχουν καταρρίψει τα ρεκόρ, αφού φιλοξενούν τα ταχύτερα ασανσέρ στον κόσμο;

Taipei 101

Εάν και πλέον αποτελεί το δέκατο ψηλότερο κτήριο στον κόσμο, μέχρι το 2010 ήταν το νούμερο ένα. Το κτήριο αυτό είχε σπάσει δύο ρεκόρ και είχε το μονοπώλιο τους για αρκετά χρόνια. Όχι μόνο ήταν το ψηλότερο κτήριο στον κόσμο μέχρι να το ανατρέψει το Burj Khalifa αλλά είχε και το ταχύτερο ασανσέρ μέχρι το 2016. Σήμερα, δύο από τους ανελκυστήρες τους έχουν την δυνατότητα να φτάσουν από το ισόγειο στην οροφή σε 30 δευτερόλεπτα, αγγίζοντας τα 37.7 μίλια την ώρα. Η κατασκευή τους κόστισε από δύο εκατομμύρια.

Yokohama Landmark Tower

Το διάσημο κτήριο της περιοχής Yokohama στην Ιαπωνία με ύψος 296,3 μέτρα, έχει συνολικά 79 ανελκυστήρες. Ωστόσο, δεν είναι γνωστό για αυτό. Είναι, επίσης, κάτοχος του γρηγορότερου ασανσέρ στην Ιαπωνία. Η κατασκευαστική του εταιρεία είναι η Mitsubishi, η οποία του έδωσε την δυνατότητα να μπορεί να ταξιδέψει με ταχύτητα 28 μιλίων ανά ώρα και να φτάνει στην κορυφή μέσα σε 24 δευτερόλεπτα.

Burj Khalifa Tower

Βρίσκεται στο Ντουμπάι και αποτελεί το ψηλότερο κτήριο στον κόσμο με ύψος 828 μέτρα. Τα ασανσέρ του έχουν χωρητικότητα 12-14 ανθρώπων, ενώ ταυτόχρονα, η ταχύτητα τους αγγίζει τα 22 μίλια ανά ώρα. Ο χρόνος που διανύει από το ισόγειο στην κορυφή είναι ένα λεπτό και 22 δευτερόλεπτα.

John Hancock Center

Στο Ιλινόις του Σικάγο, μπορείτε να ανακαλύψετε το πέμπτο ταχύτερο ασανσέρ στον κόσμο. Το κτήριο έχει ύψος 344 μέτρα, ενώ η ταχύτητα του ανελκυστήρα του αγγίζει τα 20,5 μίλια ανά ώρα, πράγμα που σημαίνει ότι φτάνει στο ψηλότερο σημείο σε μόλις 38 δευτερόλεπτα. Εάν ωστόσο, έχετε διάθεση για γυμναστική, μπορείτε να ανεβείτε στο παρατηρητήριο με τις σκάλες, καθώς έχει 1,632 σκαλοπάτια.

Οι κατασκευαστικές εταιρίες συνεχώς φέρνουν την επανάσταση στην βιομηχανία, καθώς ανταγωνίζονται να κατακτήσουν το μονοπώλιο ως η εταιρεία που κατασκευάζει τα γρηγορότερα ασανσέρ στον κόσμο. Επιθυμούν να πάρουν τα ηνία η μία από την άλλη και αυτή τους η πρωτοβουλία πληρώνεται ακριβά από τους ιδιοκτήτες των ουρανοξυστών, οι οποίοι  θέλουν να καταρρίψουν και αυτό το ρεκόρ.