Γράφει: Bασίλης Σαρατζιώτης
Γυμναστής/Personal Trainer Pilates instructor
Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι εξοικειωμένοι με τον όρο νευρική ανορεξία και με τα ανορεκτικά σωματικά πρότυπα χαμηλού βάρους και λίπους. Από την άλλη πλευρά, ρίχνοντας μια γρήγορη ματιά στα social media, παρακολουθούμε σε δημοσιεύσεις ολοένα και περισσότερα άτομα κυρίως άντρες, να στρέφονται στο γυμναστήριο και το Fitness όπου κύριο μέλημά τους είναι μέσω εξιδεικευμένης άσκησης και διατροφής, να πετύχουν ακραίας μορφής σωματική διάπλαση. Τι αντίκτυπο έχει όμως αυτό στους νεότερους έφηβους και τα πρότυπα ; Στους χώρους των γυμναστηρίων θα ακούσεις συχνά για την αύξηση της μυϊκής μάζας τον όγκο και την δύναμη.
Πολλές γυναίκες και αρκετοί άντρες βιώνουν ανασφάλεια για την εικόνα του σώματός τους και την εμφάνισή τους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεχόμαστε συνεχώς μηνύματα για το πώς πρέπει να είναι η ιδανική, εξωτερική μας εμφάνιση και πώς να αποκτήσουμε όλα τα χαρακτηριστικά που μας φέρνουν πιο κοντά στο «ιδανικό» πρότυπο ομορφιάς. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα η «εξιδανικευμένη, ψεύτικη εικόνα» της γυναίκας ή του άντρα είναι βαθιά ριζωμένη, ακόμα από την παιδική, εφηβική ηλικία. Έρευνες αποκαλύπτουν ότι το 97% των γυναικών και το 73% μιλούν άσχημα για ένα τουλάχιστον εξωτερικό τους χαρακτηριστικό, ή και θέλουν να αλλάξουν σίγουρα μερικά στοιχεία της εμφάνισής τους.
Εν συνεχεία η προβολή του ιδιαίτερα μυώδους αντρικού σώματος οδηγεί τα αγόρια τους αθλητές και τον αντρικό πληθυσμό κυρίως, στην υπερβολική άσκηση ή και στη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής και πρωτεϊνικής δίαιτας. Τα πρότυπα που προβάλλονται και ο συγκεκριμένος, μη ρεαλιστικός σωματότυπος και η «ψεύτικη εικόνα» δημιουργούν άγχος, έλλειψη αυτοπεποίθησης, ακόμα και κατάθλιψη. Και κάπου εδώ ακροβατώντας και προσπαθώντας να διαχειριστεί ο κάθε έφηβος, ενήλικας, ή και αθλητής, όλα τα εξωτερικά ερεθίσματα που δέχεται αναφορικά με το σώμα και την εικόνα του πέφτει στην παγίδα της ΒΙΓΟΡΕΞΙΑΣ και του Fitness. ΒΙΓΟΡΕΞΙΑ ονομάζεται επίσημα η μυϊκή δυσμορφία, είναι όμως γνωστή και ως μεγαλορεξία (bigorexia), αντίστροφη ανορεξία ή σύνδρομο του Αδώνιδος, Με λίγα λόγια η μυϊκή δυσμορφία αφορά στην υπερβολική ανησυχία του ατόμου ότι η σωματική του διάπλαση και η μυϊκή του μάζα δεν είναι αρκετά ανεπτυγμένη.
ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ
Συνεχής, εμμονική επιθυμία να αλλάξει το σώμα του με καθημερινή και έντονη σωματική άσκηση. Μυϊκή καταπόνηση και συχνοί τραυματισμοί Το άτομο περνάει καθημερινά πολλές ώρες κάνοντας γυμναστική, αποκλείοντας έτσι άλλες δραστηριότητες που το ψυχαγωγούν και το χαλαρώνουν Εξάντληση και αδυναμία συγκέντρωσης από την υπερβολική άσκηση
Ευερεθιστότητα και ξεσπάσματα θυμού
Κατάθλιψη και ενοχές σε περίπτωση απουσίας από την προπόνηση
Κατάχρηση συμπληρωμάτων και αναβολικών ουσιών
Εξαντλητικές δίαιτες που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό αλλά και το μεταβολικό του σύστημα. Αν
λοιπόν αναγνωρίζεις πολλά από αυτά τα συμπτώματα στον εαυτό σου η και σε κοντινούς
ανθρώπους προσπάθησε να αναζητήσεις βοήθεια και υποστήριξη από κατάλληλα άτομα ώστε να
απολαμβάνεις τη γυμναστική και τα οφέλη της με υγεία και όχι με ιδεοψυχαναγκαστικές διαταραχές
που απειλούν την υγεία μας !