Συμβουλές για να είσαι σε φόρμα τα Χριστούγεννα χωρίς κόπο!


                            

Γράφει: Bασίλης Σαρατζιώτης

Γυμναστής/Personal Trainer Pilates instructor


Τα Χριστούγεννα είναι η ωραιότερη περίοδος του χειμώνα, που διεγείρει όλες τις αισθήσεις μας. Οι γεύσεις , οι μουσικές , τα αρώματα , τα χρώματα, η χαρά και ο ενθουσιασμός επικρατούν καθώς συντελούν, το ιδανικό σκηνικό χαλάρωσης αμέτρητης απόλαυσης και ξεκούρασης, παρέχοντας μας μια παύση από την απαιτητική καθημερινότητα και τις υποχρεώσεις μας.

Οι γιορτινές διακοπές είναι συνυφασμένες με ξεκούραση και πιο χαλαρή διάθεση, το καλό φαγητό , τις εκδρομές καθώς και τον περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Μέσα σε αυτό το κλίμα σίγουρα στις προτεραιότητες μας δεν είναι η άσκηση και η σωματική δραστηριότητα, αλλά ανησυχούμε όμως, για την πρόληψη του βάρους μας και τις θερμίδες που θα καταναλώσουμε.


Αρχικά αν ανήκεις στην μερίδα ανθρώπων που γυμνάζονται συστηματικά 4-5 φορές την εβδομάδα ή και περισσότερο μην ανησυχείς για κάποιες προπονήσεις που θα χαθούν μέσα στην περίοδο των εορτών θυμήσου ότι , το σώμα κρατάει τις προσαρμογές και έχει καλή μνήμη , οπότε δώσε του την ξεκούραση που του χρειάζεται με ρεπό, για να είναι αποδοτικό στις μετέπειτα προπονήσεις. Άλλωστε γνωρίζεις πολύ καλά ότι τα αποτελέσματα της άσκησης κατακτούνται μακροπρόθεσμα, συνεπώς μην νιώθεις ενοχικά για την αποχή από την προπόνηση ή με το παραπάνω φαγητό και εδέσματα που θα γευτείς. Εν συνεχεία αν πάλι είσαι πιο χαλαρή και επιρρεπής προσωπικότητα παρακάτω σου παραθέτω έξυπνες και διασκεδαστικές λύσεις ώστε να κρατήσεις την φόρμα σου αυτά τα

Χριστούγεννα διασκεδάζοντας.

Περπάτησε λίγο παραπάνω. Πολλές πόλεις έχουν δημιουργήσει θεματικά πάρκα με Χριστουγεννιάτικα BAZZAR και άλλες δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους όπως το πατινάζ στο παγοδρόμιο. Αφετέρου μπορείς να γυρίσεις την πόλη σου ή το μέρος που ζεις με τα πόδια και να απολαύσεις το βραδινό στολισμό σε σπίτια καταστήματα και πλατείες.

Οργάνωσε τα ψώνια σου στην αγορά , κάνε βόλτες , επισκέψου τα εμπορικά καταστήματα ανέβα περισσότερες σκάλες και μην χρησιμοποιείς το αυτοκίνητο ή τα μέσα μαζικής μεταφοράς αλλά οπουδήποτε θέλεις να πας κάνε το περπατώντας. Θα διαπιστώσεις μέσω των Αpplication του κινητού σου ότι ο αριθμός των βημάτων σου θα καταγράψει άνοδο που σημαίνει περισσότερη καύση θερμίδων.

Αν είσαι από τους τυχερούς που θα πραγματοποιήσουν εκδρομές και εξορμήσεις σε χειμωνιάτικους προορισμούς οργάνωσε πεζοπορίες στη φύση ,επισκέψου σαλέ μάθε να κάνεις ΣΚΙ (σπορ) η παίξε ατελείωτο χιονοπόλεμο. Η έκθεση του σώματος σου στο κρύο και σε χαμηλές θερμοκρασίες αναγκάζει τον οργανισμό σου να καίει περισσότερες θερμίδες επίσης η καρδία σου θα δουλέψει πιο πολύ.

Κάνε yoga ή Pilates στο σπίτι κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο δημιουργώντας ατμόσφαιρα με μουσική . Η διαφραγματική αναπνοή θα σε χαλαρώσει σε συνδυασμό με τον στολισμό και την διακόσμηση και επιπλέον οι ασκήσεις δύναμης θα δώσουν ένα καλό boost στο μεταβολισμό σου αλλά και στο μυϊκό σου σύστημα.

Χόρεψε. Και όμως μπορείς να χορέψεις ακόμα πιο πολύ. Ο χορός είναι κίνηση. Η κίνηση είναι ενέργεια. Βάλε δυνατή μουσική με ότι σου αρέσει και ότι σε εκφράζει στο σπίτι σου η επισκέψου κατά τις βραδινές σου εξόδους στέκια με δυνατή μουσική , ένταση που θα σε παρασύρουν να κουνηθείς. Αλλά και στα ρεβεγιόν από την άλλη ξεσήκωσε εσύ τους υπόλοιπους να χορέψετε και να διασκεδάσετε.


Αύξησε την σεξουαλική σου δραστηριότητα απέβαλε το στρες της καθημερινότητας χαλάρωσε και ανέβασε την ντοπαμίνη και την σεροτονίνη σου. Σύμφωνα με έρευνες καρδιολογίας η σεξουαλική επαφή είναι μορφή άσκησης που συγκρίνεται με τον διάδρομο του γυμναστηρίου. Το σεξ μπορεί να μας απαλλάξει από 85 έως και 250 θερμίδες και επιπλέον γυμνάζει τους γλουτούς τη μέση και τους μηρούς.

Τέλος αν εργάζεσαι και όλα αυτά φαντάζουν δύσκολα και ονειρεμένα στο μυαλό σου, απλά πρόσεχε λίγο παραπάνω διατροφικά, κάνοντας επιλεκτικά και ουσιώδη γεύματα περιορίζοντας τα πολύ λιπαρά και τη ζάχαρη.

Καλές γιορτές καλά Χριστούγεννα και μην ξεχνάτε ότι η καλύτερη πρόληψη για καλή υγεία και ευεξία είναι η σωματική δραστηριότητα.

Χρόνια μας πολλά !!!!!