To Νew York Cafe στην Βουδαπέστη, όπου ο συγγραφέας Φερένς Μονλάρ, όπως λέει ο θρύλος πέταξε τα κλειδιά του καταστήματος στον Δούναβη!






Ένας από τους αστικούς θρύλους της πόλης λέει ότι την ημέρα των εγκαινίων του ο συγγραφέας Φερένς Μολνάρ άρπαξε τα κλειδιά του καταστήματος και τα πέταξε στα νερά του Δούναβη για να καταφέρει να μείνει το καφέ 24 ώρες ανοιχτό.

Αυτός ο θρύλος της Βουδαπέστης υπήρξε σημείο συνάντησης καλλιτεχνών στις αρχές του 20ου αιώνα. Πρόσφατα ανακαινισμένο από τον σχεδιαστή Adam Tihany διατηρεί ένα εκθαμβωτικά επιχρυσωμένο εσωτερικό, διαθέτει περίτεχνα φωτιστικά και πίνακες ζωγραφικής στην οροφή του που αναμιγνύονται άψογα με την σύχρονη επίπλωση. Σήμερα εκτός από καφέ είναι και εστιατόριο καλοσωρίζοντας ντόπιους και τουρίστες στα τραπεζάκια από καθρέφτη προσφέροντας παραδοσιακά και ιταλικά πιάτα υπό τους ήχους chill-out μουσικής, ενώ συχνά γίνονται παραστάσεις από ντόπιους καλλιτέχνες.



Το καφέ New York άνοιξε τις πόρτες του το 1894 και χαρακτηρίστηκε ως «το ομορφότερο καφέ του κόσμου» αφού με τη μπαρόκ διακόσμηση του, με μάρμαρο, μπρούτζο, βελούδο καιμετάξι έμοιαζε με δωμάτιο παλατιού. Από αρχές του 20ου αιώνα υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα σημεία συνάντησης στην ανατολική Ευρώπη, καλλιτεχνών που εκπροσωπούσαν όλα τα είδη τέχνης.

Από αρχές του 20ου αιώνα υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα σημεία συνάντησης στην ανατολική Ευρώπη, καλλιτεχνών που εκπροσωπούσαν όλα τα είδη τέχνης.