Open House Thessaloniki: Εμβληματικά κτίρια ανοίγουν και σήμερα για όλους – Εντυπωσιακές βίλες, μνημεία και πολυτελή διαμερίσματα

 Η μεγαλύτερη αρχιτεκτονική γιορτή της Θεσσαλονίκης, γιορτάζει φέτος τα 10 χρόνια και επέστρεψε δυναμικά και αυτό το Σαββατοκύριακο, με ένα πρόγραμμα γεμάτο εκδηλώσεις: ξεναγήσεις ειδικού ενδιαφέροντος, διαδρομές, διαγωνισμούς, επετειακά προϊόντα κα. 

To OPEN HOUSE Thessaloniki 2022 πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Η μεγαλύτερη αρχιτεκτονική γιορτή της Θεσσαλονίκης, γιορτάζει φέτος τα 10 χρόνια και επέστρεψε δυναμικά και αυτό το Σαββατοκύριακο, με ένα πρόγραμμα γεμάτο εκδηλώσεις: ξεναγήσεις ειδικού ενδιαφέροντος, διαδρομές, διαγωνισμούς, επετειακά προϊόντα κα. 

To OPEN HOUSE Thessaloniki 2022 πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Δείτε ΕΔΩ τα κτίρια που θα είναι ανοιχτά στο κοινό.

OPEN BOX 19 & 27.11

Το OPEN BOX είναι το ενημερωτικό περίπτερο του OPEN HOUSE Thessaloniki, που λειτουργεί την εβδομάδα πριν τη δράση στο γυάλινο περίπτερο Αριστοτέλους με Μητροπόλεως. Εκεί το κοινό μπορεί να ενημερώνετε σχετικά με τη δράση και το πρόγραμμα και να προμηθευτεί τα προϊόντα Open House.

OPEN TOURS 26 & 27.11

Η κύρια δράση του ΟΗΤ αφορά αρχιτεκτονικές ξεναγήσεις  σε κτίρια δημόσια και ιδιωτικά, σύγχρονα και ιστορικά, μνημεία, σχολεία, κατοικίες, ξενοδοχεία, γραφεία κ.α. Οι ξεναγήσεις είναι δωρεάν και πραγματοποιούνται από τους 550 εθελοντές του ΟΗΤ. Χορηγός εθελοντών είναι το φροντιστήριο ξένων γλωσσών  Galileo Galilei. Φέτος συμμετέχουν 68 κτίρια στο πρόγραμμα. Δείτε τα κτίρια που συμμετέχουν στο παρακάτω link  https://www.openhousethessaloniki.gr/buildings/open2022/

OPEN SCHOOL 25.11

H καθιερωμένηεκπαιδευτική δράση του ΟΗΤ επιστρέφει φέτος την Δευτέρα 21.11 και την Παρασκευή 25.11! Πρόκειται για αρχιτεκτονικές ξεναγήσεις σε ορισμένα  από τα κτίρια που συμμετέχουν στο Οpen tours και χώρους του MADE in Thessaloniki οι οποίες πραγματοποιούνται από τους εθελοντές της εκδήλωσης και απευθύνονται σε μαθητικά- εκπαιδευτικά και άλλα οργανωμένα γκρουπ.

OPEN WALKs 26 & 27.11

Η ενότητα των θεματικών διαδρομών εντάχθηκε τα τελευταία χρόνια στο πρόγραμμα των παράλληλων δράσεων του ΟΗΤ και γνώρισε αμέσως πολύ μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό. Οι διαδρομές έχουν ως στόχο να μας γνωρίσουν άγνωστες πλευρές της πόλης και λειτουργούν συμπληρωματικά με την κύρια δράση.  Οι φετινές 3 διαδρομές του ΟΗΤ είναι οι εξής:

  • Γαλεριανό Συγκρότημα – Από τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία στον χρυσό αιώνα (1,4 χλμ) Το σημείο εκκίνησης βρίσκεται έξω από την Ροτόντα
  • Άνω Πόλη – Η γειτονιά του χθες (3,1 χλμ) Το σημείο εκκίνησης βρίσκεται από έξω από την Μονή Βλατάδων Επταπυργίου 64
  • Δυτικά Τείχη – Στα μονοπάτια της ιστορίας (3,2 χλμ) Το σημείο εκκίνησης βρίσκεται στην διασταύρωση Έβρου & Ακρίτα, Δυτικά Τείχη

Περισσότερες πληροφορίες https://www.openhousethessaloniki.gr/event/open-walks/

Από το πρόγραμμα δεν θα μπορούσαν να λείπουν και  οι καθιερωμένοι διαγωνισμοί του Open House Thessaloniki:

OPEN PHOTO 26.11-4.12

Ο διαγωνισμός φωτογραφίας, που διεξάγεται κάθε χρόνο στο instagram, δίνει στο κοινό την ευκαιρία να μοιραστεί την εμπειρία του και τη ματιά του. Είναι ανοιχτός σε όλους, ερασιτέχνες και επαγγελματίες φωτογράφους, λάτρεις της αρχιτεκτονικής, της Θεσσαλονίκης και του OPEN HOUSE Thessaloniki.  Το θέμα του φετινού διαγωνισμού είναι “Θέα στην πόλη”. Το κοινό μπορεί να συμμετέχει,  ανεβάζοντας  φωτογραφίες από το OPEN HOUSE Thessaloniki 2022 με δημοσιεύσεις (posts) στο instagram, από δημόσιο προφίλ, με δικαίωμα απεριόριστων συμμετοχών, από τις 26 Νοεμβρίου ως τις 4 Δεκεμβρίου και γράφοντας #elvial_oht2022 στη λεζάντα της δημοσίευσης (caption).
και κάνοντας follow: @openhousethessaloniki@elvial_sa και @fujifilmhellas. Οι 3 νικητήριες φωτογραφίες θα κερδίσουν φωτογραφικές μηχανές από την Fujifilm Hellas.  

PRODEA OPEN VOTΕ 26.11-4.12

O διαγωνισμός για το βραβείο κοινού δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες της δράσης να ψηφίσουν το αγαπημένο τους virtual tour και την αγαπημένη τους διαδρομή. Οσοι ψηφισουν λαμβάνουν μέρος αυτομάτα στην κλήρωση για μια φωτογραφική μηχανή της Fujifilm Hellas. Οι εθελοντές του κτιρίου/διαδρομής που θα αναδειχθεί πρώτο από την ψηφοφορία θα λάβουν ένα αναμνηστικό δώρο κι έπαινο επιβράβευσης. Ο σύνδεσμος για τη ψηφοφορία θα ανοίξει στις 26/11 στο παρακάτω link https://www.openhousethessaloniki.gr/event/open-vote/.

OPEN YOUR MAP 26.11-4.12

Αυτός ο διαγωνισμός προσκαλεί τους επισκέπτες να δημιουργήσουν ένα ιδιαίτερο αναμνηστικό από το ΟHT 2022, τον προσωπικό τους χάρτη, συλλέγοντας σφραγίδες στα κτίρια που επισκέπτονται. Οι επισκέπτες μπορούν να προμηθευτούν το έντυπο του χάρτη μαζί με το έντυπο πρόγραμμα και, ολοκληρώνοντας τις επισκέψεις τους στα κτίρια, να ανεβάσουν φωτογραφία του σφραγισμένου χάρτη τους στο instagram από δημόσιο προφίλ, κάνοντας tag το openhousethessaloniki. Ο αγαπημένος μας χάρτης θα κερδίσει ένα αναμνηστικό δώρο του ΟΗΤ.

OPEN OFFICE by ELVIAL 28.11

Η διαδικτυακή δράση του ΟΗΤ όπως έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια, επανέρχεται και φέτος με μαγνητοσκοπημένες συνεντεύξεις σε 3 αρχιτεκτονικά γραφεία που δραστηριοποιούνται στην Θεσσαλονίκη . Στόχος είναι να αναδείξει το επάγγελμα του αρχιτέκτονα, συστήνοντας στο κοινό καταξιωμένους, αλλά και ανερχόμενους αρχιτέκτονες, που ξεχωρίζουν στον εργασιακό τους κλάδο. Τα βίντεο θα κάνουν πρεμιέρα την Δευτέρα 28 Νοεμβρίου στο κανάλι του Open House Thessaloniki  στο YouTube.

Τα γραφεία που συμμετέχουν είναι :

  • Nikiforidis / Cuomo architects
  • NOMEN architects
  • Formrelated

Μετά από τον μαραθώνιο αρχιτεκτονικών ξεναγήσεων και όλες τις OPEN δράσεις, η αυλαία του OHT κλείνει με τον πιο όμορφο τρόπο, με το TIME TO CLOSE PARTY την Κυριακή 27.11 μετά τις 9.30 στην Έπαυλη Μαρόκου. Εθελοντές, συμμετέχοντες, επισκέπτες, θα διασκεδάσουν με την μουσική του DJ Chris Stam του 1NC powered by palooza events.

Την οπτική ταυτότητα του  OPEN HOUSE Thessaloniki 2022 σχεδίασε η Κωνσταντίνα Μουτσέλου.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, τις παράλληλες δράσεις και τους διαγωνισμούς του ΟΗT 2022 θα βρείτε εδώhttp://www.openhousethessaloniki.gr/events/

Ακολουθήστε το fb event στο παρακάτω link:

OPEN HOUSE Thessaloniki 2022: https://www.facebook.com/events/3275227346139620

MADE in Thessaloniki 2022: https://www.facebook.com/events/490676679509433

Φωτογραφικό υλικό Open House Thessaloniki 2022: https://www.dropbox.com/sh/rlmhbhwa4g03t54/AACI3J3JUda1gAOjJlitIizwa?dl=0

Η είσοδος είναι δωρεάν και ελεύθερη για όλους και δεν απαιτείται κράτηση. Για να παρακολουθήσει κάποιος την ξενάγηση απλά πρέπει να επισκεφθεί τους χώρους που τον ενδιαφέρουν κατά τις επισκέψιμες ώρες του καθενός και να περιμένει στη σειρά. Η είσοδος γίνεται με σειρά προτεραιότητας με βάση τον χρόνο άφιξης σε κάθε χώρο και ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Συνιστούμε στους επισκέπτες να προσέρχονται εγκαίρως στα κτίρια, καθώς δεν πραγματοποιούνται ξεναγήσεις μετά τη λήξη του ωραρίου.

H Εταιρεία Open House Greece είναι μία Αστική Mη Κερδοσκοπική Εταιρεία με σκοπό την προώθηση και προβολή της Αρχιτεκτονικής και του Πολιτισμού, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μέσω των ετήσιων δράσεων Open House σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ιδρύθηκε το Μάιο του 2012 και ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια του Open House Worldwide (www.openhouseworldwide.org), που μεριμνά για την παγκόσμια προβολή κάθε εκδήλωσης Open House.

Ο ΘΕΣΜΟΣ OPEN HOUSE

Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους διεθνείς θεσμούς για την ανάδειξη και προώθηση της αρχιτεκτονικής. Η ιδέα ξεκίνησε από το Λονδίνο το 1992 και μέχρι σήμερα έχει διαδοθεί σε περισσότερες από 50 πόλεις ανά την υφήλιο. Η δράση Open House προσκαλεί το ευρύ κοινό να εξερευνήσει και να κατανοήσει την αξία της αρχιτεκτονικής και του δομημένου περιβάλλοντος. Κάθε χρόνο, για ένα διήμερο, δημόσια και ιδιωτικά κτίρια με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό δωρεάν, και η πόλη μετατρέπεται σε ένα ανοιχτό μουσείο, με εκθέματα τα ίδια της τα κτίρια και την αρχιτεκτονική τους.

Πηγή:thestival.gr