Βάλε τέλος στο πρωινό ξύπνημα με δυσκαμψία και πόνο στη μέση με αυτές τις απλές ασκήσεις!

                          

Γράφει: Bασίλης Σαρατζιώτης

Γυμναστής/Personal Trainer Pilates instructor

Πόσο όμορφα είναι τα Σαββατοκύριακα?... Πολλοί από εμάς τα περιμένουμε και τα καρτερούμε ώστε να ξεκουραστούμε και να γεμίσουμε μπαταρίες από την δύσκολη εβδομάδα και τις υποχρεώσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μέσα σε αυτήν. Τι γίνεται όμως όταν ακόμα και αυτές τις δυο μέρες αλλά και τις υπόλοιπες ξυπνάμε ήδη κακόκεφοι δύσκαμπτοι και με πιάσιμο που επηρεάζουν την ψυχολογία μας πριν ακόμα καν αρχίσουμε τη μέρα μας ?Πολλοί υποθέτετε ότι ευθύνεται ο άσχημος ύπνος η το στρώμα ή η κακή στάση του σώματος την ώρα της ανάπαυσης. Ο ύπνος από την άλλη πλευρά είναι πολύτιμος για ξεκουραστούμε και να είμαστε αποδοτικοί στην καθημερινότητά μας

Μπορούμε όμως να το αντιμετωπίσουμε…?

Ο πόνος στη μέση ή αλλιώς οσφυαλγία αποτελεί ένα από τα πιο συχνά ιατρικά προβλήματα παγκοσμίως. Προσβάλλει άνω του 80% των ενηλίκων και είναι ο κυριότερος λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι επισκέπτονται έναν ιατρό. Ο πόνος στη μέση (οσφυαλγία) είναι ένα πολύ κοινό σύμπτωμα. Το πιο συχνό αίτιο κυρίως είναι η μυϊκή καταπόνηση, η έμμηνος ρήση για τις γυναίκες και η έλλειψη φυσικής κατάστασης. Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, το αίτιο είναι πιο σοβαρό : μια δισκοκήλη (αλλιώς κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου), η σπονδυλολίσθηση, ένα κάταγμα και σε εξαιρετικές περιπτώσεις ένας όγκος. Ο πόνος στη μέση θεωρείται επικίνδυνος όταν συνυπάρχει με ΟΞΥ ΠΟΝΟ ΜΟΥΔΙΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΣΤΟ ΠΟΔΙ Η ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΕΙΣ ΠΟΝΟΥ ΣΤΟΥΣ ΓΛΟΥΤΟΥΣ και στην ΒΟΥΒΩΝΙΚΗ περιοχή καθώς και ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΟΥΡΗΣΗ.

• όταν ο πόνος δεν περνάει με απλά παυσίπονα σε λίγες ημέρες και διατάσεις η κίνηση

• όταν το πόδι  παραλύει

• όταν ο πόνος στη μέση παραμένει και το βράδυ, την ώρα του ύπνου, ή και ξυπνάει τον

πάσχοντα από τον ύπνο του

• όταν εμφανίζεται πρόβλημα στην ούρηση, την αφόδευση ή και τη σεξουαλική λειτουργία

• όταν συνοδεύεται από πυρετό

• όταν ξεκίνησε με αφορμή ένα πέσιμο ή ένα ατύχημα

• όταν συνοδεύεται από απώλεια σωματικού βάρους

• όταν υπάρχει ιστορικό καρκίνου, οστεοπόρωσης, μακροχρόνιας χρήσης κορτιζόνης.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΩ ΓΙΑΤΡΟ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΩ ΠΛΗΡΗ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ώστε να μην επιβαρύνω

την σπονδυλική στήλη εκ νέου.

Εν συνεχεία λοιπόν τη λύση μπορεί να μας τη προσφέρει αυτό το απλό ασκησεολόγιο, φτάνει να αφιερώσουμε 10λεπτά ώστε να ξυπνήσουμε με περισσότερη ευεξία υγεία και διάθεση. Οι ασκήσεις στις παρακάτω εικόνες μπορούν να πραγματοποιηθούν αμέσως μετά το ξύπνημα ακόμα και στο κρεβάτι μας η οποιαδήποτε άλλη στιγμή της ημέρας επιθυμούμε.







ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ

ΠΑΡΑΜΕΝΩ ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΣΚΗΣΗ- ΔΙΑΤΑΣΗ 15-25 SEC (δευτερόλεπτα) και ξεκουράζομαι για

άλλο τόσο…

ΑΝΑΠΝΕΩ εισπνέοντας βαθιά από τη μύτη και εκπνέω αργά από το στόμα στην δύσκολη

φάση της διάτασης.

             

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Ζορίζω και κουράζω τη κάθε μυϊκή ομάδα τόσο ώστε να φτάνω στο σημείο που νιώθω αποσυμφόρηση ανακούφιση και όχι οξύ πόνο. Επαναλαμβάνω την κάθε άσκηση για όσες φορές επιθυμώ μέγιστες επιτρεπόμενες φορές 3-4 .Τέλος ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα φροντίζω να ενυδατωθώ καλά με νερό καφέ ένα πλούσιο χυμό σε βιταμίνες και ένα απολαυστικό πρωινό !!! Αδράξτε τη μέρα σας και προσφέρετε στον εαυτό σας και το σώμα σας την ευεξία και την καλή ποιότητα υγείας που του αξίζει !!!