Εναλλακτικός τουρισμός: εσύ ξέρεις τι είναι και ποιες είναι οι σύγχρονες μορφές του;

 

Γράφει :Nτιάνα Αλεανίδου

Ολοένα και περισσότερο παρατηρείται η τάση να κάνουμε στις διακοπές μας κάτι διαφορετικό, να ξεφύγουμε και να δοκιμάσουμε νέα πράγματα.Το είδος αυτό δεν βασίζεται στα παραδοσιακά πρότυπα διακοπών βουνό - θάλασσα, αλλά έχει τελείως διαφορετική φιλοσοφία. Μπορεί να περιλαμβάνει διάφορες εμπειρίες όπως περιηγήσεις στη φύση, γνωριμία με τα αξιοθέατα μιας περιοχής, συμμετοχή σε δραστηριότητες, βόλτες με ποδήλατα ή τζιπ 4x4, περίεργα σπορ, παρατήρηση της φύσης κλπ. Γενικά με τον όρο εναλλακτικός τουρισμός ή εναλλακτικές μορφές τουρισμού εννοούμε οτιδήποτε ξεφεύγει από τα συνηθισμένα. Τα βασικά χαρακτηριστικά του εναλλακτικού τουρισμού περιλαμβάνουν ένα οικονομικό σχετικά ταξίδι, τη συνύπαρξη με τους ντόπιους, τη χρήση παραδοσιακών, τοπικών προϊόντων, την πνευματική, σωματική και ψυχική αναζωογόνηση και χαλάρωση. Συχνά αποτελείται από ένα δημιουργικό κομμάτι, είτε αυτό είναι κάποια εξωτερική δραστηριότητα, είτε κάποιο είδους χειροτεχνίας. Παραδείγματα τέτοιων μορφών τουρισμού είναι ο αγροτουρισμός, ο φυσιολατρικός, ο περιηγητικός, ο αθλητικός ,συνεδριακός τουρισμός κλπ.


A picture containing grass, sky, outdoor, mountain

Description automatically generated  Τα πιο συχνά είδη εναλλακτικού τουρισμού, που έχουν αναπτυχθεί και στη χώρα μας, είναι:

Οικοτουρισμός (οικολογικός τουρισμός)

Αποτελεί μια μορφή τουρισμού που περιλαμβάνει τους πόρους του περιβάλλοντος: βουνά, ποτάμια, λίμνες κλπ. Συνήθως, αναπτύσσεται σε προστατευμένες περιοχές σπάνιας ομορφιάς (π.χ. Natura), που έχουν και επιστημονικό ενδιαφέρον.

ΑγροτουρισμόςA person holding a bowl of berries

Description automatically generated with medium confidenceA picture containing person, outdoor, plant, tree

Description automatically generatedΟ επισκέπτης έρχεται σε άμεση επαφή με την ύπαιθρο και συμμετέχει ενεργά στις εργασίες ενός αγροκτήματος, γίνεται μέρος της διαδικασίας και γεύεται τους καρπούς των προσπάθειών του. Εδώ περιλαμβάνονται γεωργικές, κτηνοτροφικές ασχολίες, μαγειρική, ελαιοτριβείο, μελισσοκομία και πολλά άλλα.

Αθλητικός τουρισμός (περιπέτειας)    

  Περιλαμβάνει τόσο την παθητική, όσο και την ενεργητική συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες, που όμως αφορούν άμεσα στο φυσικό τοπίο και στην ιδιαίτερη μορφολογία του τόπου. Στη χώρα μας έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε αμέτρητες δραστηριότητες, όπως κωπηλασία, σκι, ιππασία, πεζοπορία, ορειβασία, κατάδυση, ράφτινγκ κλπ.

A group of people riding motorcycles

Description automatically generated with low confidence

Ιατρικός (ιαματικός) τουρισμός:
Αποτελεί μέρος μιας (ιατρικής) θεραπείας, που
χρησιμοποιεί τους φυσικούς, ιαματικούς πόρους ενός τόπου και ωφελεί τον επισκέπτη τόσο σε σωματικό, όσο και σε συναισθηματικό βαθμό. Η πιο διαδεδομένη μορφή του στην Ελλάδα είναι οι ιαματικές πηγές· σχεδόν 180 πηγές χρησιμοποιούνται στη χώρα μας για λουτροθεραπεία και ποσιθεραπεία. Σε αρκετές ιαματικές πηγές έχουν διαμορφωθεί ειδικοί σύγχρονοι χώροι υδροθεραπείας, spa και αναζωογόνησης, που διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή, σεβόμενοι παράλληλα τον φυσικό πλούτο της κάθε περιοχής.

A picture containing water, swimming

Description automatically generated 

Οινοτουρισμός

Σκοπός του είναι η άμεση επαφή του

επισκέπτη με τον τόπο καλλιέργειας και

συλλογής του σταφυλιού, τη συμμετοχή και

παρατήρηση στη διαδικασία και τη

γευσιγνωσία. Η Ελλάδα, ως μεσογειακή χώρα,

αποτελεί πόλο έλξης για τους λάτρεις του

κρασιού, ειδικά αν λάβουμε υπόψη και την

τεράστια ποικιλία που διαθέτει.

A picture containing wine, container, glass

Description automatically generated

Γαστρονομικός

Βασικός στόχος του είναι η γνωριμία με την τοπική
κουζίνα, τα τοπικά προϊόντα και τα έθιμα που
σχετίζονται με τις πρώτες ύλες μιας περιοχής. Οι
υπηρεσίες εδώ αντιτίθενται στις αλυσίδες έτοιμου
φαγητού και στα αδιάφορα μενού που συνήθως
προσφέρονται στα ομαδικά πακέτα διακοπών της
συμβατικής μορφής τουρισμού.


Πολιτισμικός τουρισμός

A picture containing plant

Description automatically generated
Αυτή η μορφή τουρισμού ανταποκρίνεται σε όσους επιθυμούν να ανακαλύψουν τους ιστορικούς,αρχαιολογικούς και πολιτισμικούς θησαυρούς ενός τόπου, που όμως δεν περιορίζονται στα γνωστότερα και πολυδιαφημισμένα μνημεία του
.
Τα οφέλη του εναλλακτικού τουρισμού

 

Η κύρια ιδέα πίσω από αυτή την ιδιαίτερη μορφή τουρισμού είναι οι επισκέπτες να ζήσουν μια αξέχαστη εμπειρία, που να τους γεμίσει πνευματικά και ψυχικά, αφού τους χαρίσει μια μοναδική, αυθεντική σύνδεση με τη φύση, τον πολιτισμό και τους ανθρώπους στον τόπο προορισμού τους. Τα παρακάτω βασικά οφέλη θα σας βάλουν σίγουρα σε σκέψη για το επόμενο ταξίδι σας!

Βοηθάτε στη διατήρηση του οικοσυστήματος και του φυσικού τοπίου. Οι επιπτώσεις του μαζικού τουρισμού έχουν, τις περισσότερες φορές, καταστροφικές συνέπειες στο τοπίο και στον τοπικό πληθυσμό, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς μόνο τις ποσότητες των απορριμμάτων και το μέγεθος των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων που χτίζονται για να ευχαριστήσουν όλους τους τουρίστες. Αντιθέτως, οι τουριστικές υπηρεσίες του εναλλακτικού τουρισμού σέβονται απόλυτα το φυσικό τοπίο, αφού η σύνδεση με αυτό είναι που ουσιαστικά αποζητά ο επισκέπτης.

              Στηρίζετε την τοπική κοινωνία και σέβεστε τις οικογένειες που διαμένουν και διαφυλάττουν την απλότητα του τόπου προορισμού σας.

 

Ο εναλλακτικός τουρισμός αποτελεί μια προσωπική εμπειρία, την οποία μπορείτε εσείς από μόνοι σας να επιλέξετε βάσει των δικών σας προτιμήσεων και αναγκών, σε αντίθεση με τον συμβατικό τουρισμό, κατά τον οποίο απλά ακολουθείτε ένα προκαθορισμένο και περιορισμένο πρόγραμμα.


 Οι υπηρεσίες του εναλλακτικού τουρισμού προσαρμόζονται στις δικές σας ανάγκες και προσφέρουν εξειδικευμένη μεταχείριση, σε αντίθεση με τα πακέτα διακοπών του συμβατικού τουρισμού.

 

Θα έρθετε σε επαφή με την τοπική κουλτούρα και τις παραδόσεις της και θα εκμεταλλευτείτε στο μέγιστο την όμορφη φύση και τον καθαρό, φρέσκο αέρα. Επίσης, σας δίνεται η ευκαιρία να απολαύσετε εξωτερικές δραστηριότητες, σε αντίθεση με τις βαρετές και ακριβές εκδρομές σε αξιοθέατα που αποτελούν ένα τυποποιημένο πρόγραμμα και δεν ικανοποιούν τα δικά σας, προσωπικά ενδιαφέροντα.

 

 

Η φιλοσοφία του εναλλακτικού τουρισμού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη φιλοσοφία ενός ολιστικού, υγιεινού τρόπου ζωής· γι’ αυτό, εκμεταλλευτείτε την ομορφιά και την ποικιλομορφία του τόπου μας για να γνωρίσετε ανθρώπους και τοπία από μια διαφορετική οπτική.