ΑΣΚΗΣΗ: Πως να ξεκινήσεις να γυμνάζεσαι!

 

                      

Γράφει: Bασίλης Σαρατζιώτης

Γυμναστής/Personal Trainer Pilates instructor

Μην το σκέφτεσαι, μην χρονοτριβείς, μην αναβάλεις απλά ξεκίνησε. Είναι η καλύτερη εβδομάδα να ξεκινήσεις και να κατακτήσεις αυτό που λαχταράς ,να είσαι ζωντανός να είσαι δραστήριος, υγιής και να έχεις ευεξία ! Ναι όλα αυτά θα σου προσφέρει η άσκηση και άλλα τόσα… Μην απογοητεύεσαι μην τα παρατάς το αποτέλεσμα έρχεται μέρα με τη μέρα.

ΠΩΣ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙΣ? ΑΠΛΑ ΘΕΣΕ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΟΥ ΣΤOXO!

ΤΑ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ FITNESS έχουν αναπτυχθεί ώστε να σου παρέχουν εξατομικευμένα και να σου δώσουν λύση σε κάθε προσωπική σου ανάγκη στο κομμάτι της  άσκησης και της αυτοβελτίωσης. Σκέψου τι θα ήθελες να πετύχεις όπως για παράδειγμα

ΑΠΩΛΕΙΑ ΛΙΠΟΥΣ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΩΣΗ ( πρόληψη βάρους )

ΥΠΕΤΡΟΦΙΑ ΜΥΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΟΓΚΟ

ΟΡΘΟΣΩΜΙΑ ΕΥΕΞΙΑ ΚΑΙ ΧΑΛΑΡΩΣΗ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΝΔΟΓΕΝΩΝ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΩΝ

ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΠΧ ΚΥΦΩΣΗ , ΥΠΕΤΑΣΗ , ΔΙΑΒΗΤΗΣ και άλλα.

Για όλα υπάρχει ένα πρόγραμμα άσκησης είναι εκεί και σε περιμένει! Μπορείς να διαλέξεις ένα γυμναστήριο με άρτιο καταρτισμένο προσωπικό και γνώσεις όπου θα σου παρέχει τα εξής.

Αεροβική γυμναστική: Είναι το είδος της γυμναστικής που αυξάνει τους παλμούς της καρδιάς, αυξάνοντας τη ροή του οξυγόνου στους μύες και τα υπόλοιπα όργανα του σώματός μας. Προκαλεί έντονη εφίδρωση, συμβάλλοντας έτσι στην αποβολή των τοξινών από το σώμα. Επίσης προάγει την καύση πολλών θερμίδων. Κάποια είδη αεροβικής άσκησης είναι το τρέξιμο(διάδρομοι ελλειπτικά μηχανήματα , κωπηλατικές κ.α), η ποδηλασία( spinning), και τα διάφορα ομαδικά προγράμματα των γυμναστηρίων που περιλαμβάνουν χορό aerobics steps καθώς και άλλα δυναμικά προγράμματα δομημένα με μουσική. Είναι μια καλή επιλογή για όποιον θέλει να κάψει το περιττό λίπος, να διατηρήσει την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος, να μειώσει την αρτηριακή πίεση και την αντίσταση στην ινσουλίνη και να νιώσει ευεξία, καθώς η συγκεκριμένη γυμναστική προκαλεί τη μέγιστη έκκριση ενδορφινών, των νευροδιαβιβαστών που καταπολεμούν τον πόνο και προσφέρουν ένα αίσθημα ευχαρίστησης.Γυμναστική με αντιστάσεις: Πρόκειται για ένα είδος γυμναστικής όπου οι ασκήσεις γίνονται με ειδικά μηχανήματα, βαράκια, λάστιχα ή με την αξιοποίηση του βάρους του σώματος για να προσφέρει μια «πρόκληση» στο μυϊκό σύστημα και να το δυναμώσει. Τα οφέλη του συγκεκριμένου είδους άσκησης είναι ότι αυξάνει το μυϊκό ιστό, με αποτέλεσμα να αυξάνει το βασικό μεταβολισμό, δηλαδή τις θερμίδες που καίμε ακόμα κι όταν δεν κάνουμε τίποτα, και βελτιώνει τη στάση του σώματος και τη σωματική δύναμη. Είναι μια καλή επιλογή για όσους επιθυμούν να χάσουν βάρος και να αποκτήσουν γραμμωμένους μύες.
Πιλάτες: H μέθοδος Pilates, αναπτύχθηκε πριν από 90 χρόνια, στην Aμερική, από τον Joseph H. Pilates, με στόχο να αποτελέσει ένα ολοκληρωμένο τρόπο άσκησης. Συνδυάζει βασικές αρχές της γιόγκα και άλλων παραδοσιακών ειδών άσκησης από ανατολικές φιλοσοφίες, αλλά και μεταγενέστερες δυτικές μεθόδους. Στη διάρκεια ενός μαθήματος, οι διάφορες ασκήσεις εναλλάσσονται, με λίγες επαναλήψεις, δίνεται έμφαση στην σωστή στάση, τη “φυσική” (neutral), παροτρύνοντας το σώμα να ενεργοποιεί τους βαθύτερους μυς εν τω βάθυ έχοντας αποτέλεσμα να δυναμώνουν πραγματικά και να μας υποστηρίζουν, να αναπτύσσεται η ελαστικότητα η ευλυγισία και η δύναμη και το σώμα να αποκτά ισορροπία και αρμονία. Η μέθοδος έχει αποτελέσει μέσο άσκησης για κορυφαίους αθλητές ως συμπληρωματική προπόνηση και προπόνηση για άντρες και γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας . Επίσης οι ασκήσεις  προσαρμόζονται στις ανάγκες του καθενός, ανάλογα με το φύλο, την ηλικία και τη φυσική του κατάσταση. Απευθύνεται ακόμα και σε όσους δεν είναι ιδιαίτερα γυμνασμένοι, σε εγκύους και σε άτομα που θέλουν να πετύχουν αποκατάσταση τραυματισμών.  Γιόγκα: Μια πανάρχαια μέθοδος που καθιερώθηκε στον δυτικό κόσμο τις τελευταίες δεκαετίες. Η λέξη γιόγκα έχει διάφορες ερμηνείες και προέρχεται από την σανσκριτική ρίζα yuj που σημαίνει ελέγχω, δεσμεύω, ενώνω. Σημαίνει λοιπόν έλεγχο, συνένωση,  συνύπαρξη. Δεν πρόκειται απλά για ένα είδος γυμναστικής αλλά για μια συνολική στάση ζωής, που χρονολογείται από  το 2ο αιώνα π.Χ. Τα οφέλη της αφορούν τόσο στο σώμα όσο και στην ψυχή. Σε ότι αφορά το σώμα, χαλαρώνει από την ένταση, χαρίζει ευλυγισία και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος. Παράλληλα, βοηθάει στην αντιμετώπιση του στρες, της κατάθλιψης και των ψυχοσωματικών προβλημάτων. Η γιόγκα ενδείκνυται για άτομα κάθε φυσικής κατάστασης, ενώ υπάρχουν ειδικά προγράμματα για εγκύους και παιδιά. Βοηθάει ακόμη στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν πόνοι από μυοσκελετικά προβλήματα (π.χ. μέση, αυχένας, αρθρώσεις κ.λπ.).

Είτε επιλέξετε αερόβιο πρόγραμμα είτε πρόγραμμα μυϊκής ενδυνάμωσης, σίγουρα είναι θα υπάρχει όφελος. Ο συνδυασμός ωστόσο των δύο ειδών είναι η βέλτιστη επιλογή, αφού εξασφαλίζει ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα. Αν είστε στην κατηγορία των αρχάριων, καλό θα είναι να ξεκινήσετε με ένα πρόγραμμα ήπιας άσκησης και σιγά σιγά να αυξήσετε την ένταση και τη συχνότητα. Τέλος είναι πολύ σημαντικό να συμβουλεύεστε κάποιον ειδικό σε περίπτωση που υπάρχει κάποιο μυοσκελετικό ή άλλο πρόβλημα υγείας καρδιο-αναπνευστικό για να μάθετε εάν υπάρχουν ορισμένες ασκήσεις οι οποίες αντενδείκνυνται ή επιβαρύνουν το πρόβλημα αυτό.ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ ΒΑΛΕ ΣΤΟΧΟ ΚΑΙ ΑΠΛΑ ΞΕΚΙΝΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΘΑ ΣΕ ΑΝΤΑΜΕΙΨΕΙ

ΑΞΙΖΕΙ ΠΙΣΤΕΨΕ ΜΕ !!!!!!

Φωτογραφία: Bασίλης Σαρατζιώτης