Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να ταξιδέψω! Μέσω ταξιδιωτικού γραφείου ή μόνος μου;

 Γράφει : Ντιάνα Αλεανίδου 

Υπεύθυνη Τμήματος Κρατήσεων Τουριστικού Γραφείου Θεσσαλονίκης

Εργάζομαι στον τουριστικό κλάδο αρκετά χρόνια και η ερώτηση στο ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να ταξιδέψει κάποιος είναι ίσως από τις πιο συνηθισμένες που δέχομαι. Η απάντηση στην ερώτηση αυτή είναι απλή. Γιατί δεν γνωρίζεις πόσα μπορείς να κερδίσεις επιλέγοντας να κλείσεις τις διακοπές σου μέσω γραφείου.

Πάμε να δούμε παρέα τι είναι το τουριστικό γραφείο και ποια και πόσα είναι τα οφέλη όταν το επιλέγεις.

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

Τι είναι ταξιδιωτικός πράκτορας;

Ο ταξιδιωτικός πράκτορας είναι ένας επαγγελματίας που ειδικεύεται στον προγραμματισμό ταξιδιών για τους πελάτες του, ενεργώντας ως ειδικός σε θέματα διαμονής, μεταφοράς, εκδρομών και προορισμών γενικότερα.

Ενεργεί ως σύνδεσμος ή μεσίτης μεταξύ των εταιρειών στον προορισμό που παρέχουν διάφορα προϊόντα και υπηρεσίες διακοπών.

Οφέλη ταξιδιωτικού πράκτορα/γραφείου

 Προστατεύεστε!

Οι διακοπές είναι από τις πιο σημαντικές στιγμές στην ζωή μας και φυσικά θέλουμε να κυλήσουν όλα σωστά. Τι γίνεται όμως σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά; Για παράδειγμα μπορεί να γίνει αλλαγή/ακύρωση πτήσης, το ξενοδοχείο να μην ανοίξει, το μεταφορικό μας μέσο να καθυστερήσει κλπ. Κανένα άγχος, το εκάστοτε γραφείο έχει ήδη λάβει την πληροφορία και ενδεχομένως να επιλύσει το θέμα πριν καν το αντιληφθείτε εσείς. Είναι υποχρέωση κάθε γραφείου να προστατεύει τον πελάτη του από οποιαδήποτε “απειλή” μπορεί να προκύψει.

 Μπορείτε να πληρώσετε σε δόσεις

Το πλάνο πληρωμών που διαθέτει ένα τουριστικό γραφείο είναι πολύ διαφορετικό από αυτό των online πλατφορμών με αποτέλεσμα να σας είναι πιο εύκολο να αποπληρώσετε το πακέτο σας σταδιακά και όχι εφάπαξ. Είναι διαφορετικό μια διαμονή 2000€ να αποπληρώνεται σε 3-4-5 δόσεις από ότι με την μία. Έτσι δεν περιορίζεται κανένας στο πακέτο διακοπών που θα επιλέξει καθώς η ρύθμιση της εκάστοτε δόσης πληρωμών είναι διαφορετική.

Μπορείτε να μιλήσετε με κάποιον πρόσωπο με πρόσωπο.

Κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί ότι σαν την ζωντανή επικοινωνία δεν έχει. Η αμεσότητα στην επικοινωνία βοηθάει τόσο τον πελάτη στο να γνωρίζει σε ποιον απευθύνεται όσο και στον πράκτορα να κατανοήσει τις ανάγκες και επιθυμίες του πελάτη. Αυτόματα δημιουργείται μια σχέση εμπιστοσύνης και η καταργείται το απρόσωπο του θέματος.

Κάνουν όλη τη δουλειά και έτσι εξοικονομείτε χρόνο και χρήμα!

Εσείς απλά λέτε τι θέλετε και αυτοί το κάνουν. Όλη η γραφειοκρατική δουλειά γίνεται από τους πράκτορες και εσείς το μόνο που κάνετε είναι να λάβετε τα σχετικά έγγραφα στο email σας. Οι τιμές που προσφέρουν τα γραφεία είναι σχεδόν πάντα συγκριτικά καλύτερες από αυτές του online.

Παίρνετε συμβουλές από ειδικούς.

Είναι δεδομένο ότι όπως το ονειρεύεστε έτσι και θα γίνει. Οι πράκτορες έχουν τεράστια εικόνα για όλους τους κλάδους του τουρισμού όπως ξενοδοχειακές μονάδες, αεροπορικές εταιρείες, μεταφορές κλπ. Εάν επιθυμείτε οικογενειακές διακοπές για παράδειγμα, θα σας παραπέμψουν σε κατάλυμα κατάλληλο για παιδιά που θα περιλαμβάνει παιδικό μενού στην διατροφή του καταλύματος, δραστηριότητες για παιδιά και την καλύτερη θάλασσα.

Θα σας δώσουν την καλύτερη συμβουλή για διακοπές όλων των ειδών καθώς η εμπειρία τους βοηθά στην καθοδήγηση και στην τελική επιλογή.

Μπορεί να βρείτε μια εξαιρετική προσφορά διακοπών στο διαδίκτυο, να την κλείσετε, αλλά όταν φτάσετε να συνειδητοποιήσετε ότι είναι περίοδος τυφώνα/βροχής/υπερβολικής ζέστης κ.λπ. Ένας ταξιδιωτικός πράκτορας μπορεί να σας πει όλα όσα πρέπει να ξέρετε πριν πάτε και να σας δώσει καλές συμβουλές ώστε να περάσετε υπέροχα.  Επιπλέον, οι περισσότεροι ταξιδιωτικοί πράκτορες λατρεύουν τα ταξίδια και ταξιδεύουν συνεχώς κάπου αλλού, οπότε μπορούν να σας μιλήσουν για μέρη που πιστεύουν ότι θα σας άρεσαν, αν χρειάζεστε έμπνευση.

Ευελιξία.

Είναι σημαντικό να έχετε ελευθερία κινήσεων και επιλογών για τις διακοπές σας. Για να φτιάξετε μια καλή προσφορά μέσω διαδικτύου, πρέπει γενικά να κάνετε κράτηση σε διάφορους παρόχους: εταιρεία ξενοδοχείων, εταιρεία πτήσεων, εταιρεία μεταφορών στο αεροδρόμιο κ.λπ., και να έχετε πολλές διαφορετικές επιβεβαιώσεις για να παρακολουθείτε. Με ένα ταξιδιωτικό πρακτορείο όλα βρίσκονται σε ένα μέρος, οπότε εξακολουθείτε να έχετε την ευελιξία να βρείτε αυτό που θέλετε στη σωστή τιμή, αλλά χωρίς την ακαταστασία.

Αλλαγές και ακυρώσεις.

Αν χρειαστεί να κάνετε αλλαγές ή να ακυρώσετε την κράτησή σας, ένα ταξιδιωτικό γραφείο μπορεί να συνεργαστεί μαζί σας και να σας βρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, ενώ αν κάνετε κράτηση μέσω online, συχνά δεν έχετε καμία απάντηση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή περιμένετε 45 λεπτά για να σηκώσει το τηλέφωνο ένα τηλεφωνικό κέντρο και να σας πουν ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Ο ταξιδιωτικός σας πράκτορας θα σας ενημερώσει επίσης για το τι επιτρέπεται και τι όχι όταν κάνει την κράτηση του ταξιδιού σας, ώστε να μπορείτε να λαμβάνετε ενημερωμένες αποφάσεις χωρίς να χρειάζεται να διαβάσετε όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις (ποιος το κάνει αυτό!).Η κράτηση μέσω ταξιδιωτικού πράκτορα μπορεί να φαίνεται ξεπερασμένη σε ορισμένους, αλλά με τους ρυθμούς της ζωής και τα πολυάσχολα προγράμματά μας είναι στην πραγματικότητα ένας ασφαλής τρόπος για να κάνετε κράτηση για τις διακοπές σας - απλώς ίσως χρειαστείτε λίγη υπομονή, ενώ εμείς θα πάμε να σας βρούμε τις καλύτερες δυνατές προσφορές διακοπών.



ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΡΑΤΗΣΗ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ

Πάνε οι μέρες που δεν είχατε άλλη επιλογή από το να πάτε στο δρόμο και να ζητήσετε από έναν πράκτορα να ψάξει τα δρομολόγια των πτήσεων! Πράγματι, πολλοί ταξιδιώτες προτιμούν να κάνουν κρατήσεις για τις πτήσεις, τα ξενοδοχεία, τις εκδρομές και άλλες δραστηριότητες απευθείας στο διαδίκτυο με πιστωτική κάρτα.

Υπάρχουν όλων των ειδών τα εργαλεία που μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει για να κάνει κρατήσεις online.

Οφέλη κάνοντας μόνοι κρατήσεις

Υπάρχουν πλεονεκτήματα στο να απορρίψετε τον επαγγελματία ταξιδιωτικό πράκτορα και να κάνετε μόνοι σας online κράτηση, κάτι που έχει γίνει πολύ πιο εφικτό για τους ταξιδιώτες σε αυτή την εποχή. Αν δεν σας πειράζει να καταβάλλετε προσπάθεια, μπορείτε να οργανώσετε ένα καταπληκτικό ταξίδι μόνοι σας.

Μπορείτε να κάνετε καλύτερη συμφωνία κάνοντας κράτηση online

Εντάξει, δεν θέλω να σας μπερδέψω λέγοντάς σας ότι και οι δύο μέθοδοι μπορούν να σας εξοικονομήσουν χρήματα, αλλά αυτή είναι η αλήθεια! Όλα εξαρτώνται από την κατάστασή σας και τις διακοπές σας ως προς το ποια επιλογή είναι φθηνότερη.

Ναι, είπαμε ότι οι ταξιδιωτικοί πράκτορες έχουν πρόσβαση σε αδημοσίευτους ναύλους και τιμές, αλλά χάρη στη σημερινή τεχνολογία οι αεροπορικές εταιρείες και τα ξενοδοχεία είναι συχνά έτοιμα να προσφέρουν τρελές προσφορές online ανά πάσα στιγμή. Ο λόγος: παρασύροντας τον ταξιδιώτη μακριά από τον ταξιδιωτικό πράκτορα, δεν χρειάζεται να πληρώσουν προμήθεια και επομένως βγάζουν περισσότερα χρήματα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα δείτε τα ξενοδοχεία να είναι τόσο πρόθυμα να "ταιριάξουν" με οποιαδήποτε άλλη τιμή βρείτε, καθώς και τις εγγυήσεις χαμηλότερης τιμής. Αυτός είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο οι αεροπορικές εταιρείες πραγματοποιούν εκστρατείες flash sales και marketing.



Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους πόντους και τα μίλια σας για δωρεάν ταξίδια

Ενώ ένας επαγγελματίας μπορεί να είναι πρόθυμος να συνεργαστεί μαζί σας για την εξαργύρωση των σκληρά κερδισμένων πόντων και μιλίων σας, οι περισσότεροι ταξιδιωτικοί πράκτορες συχνά δεν μπορούν ή δεν θέλουν. Ο λόγος είναι ότι θα παραιτηθούν από την προμήθειά τους για αυτό που θα πληρώνατε σε μετρητά. Κάνοντας κρατήσεις μέσω διαδικτύου, μπορείτε να αποκτήσετε εισιτήρια ή διαμονές με ανταμοιβή και να βεβαιωθείτε ότι θα βρείτε τις καλύτερες χρήσεις των πόντων και των μιλίων σας. Αυτή μπορεί να είναι μια σοβαρά επικερδής στρατηγική, αν λάβετε υπόψη τα μπόνους των πιστωτικών καρτών που μπορείτε να έχετε σήμερα.

Έχετε περισσότερο και πιο άμεσο έλεγχο των διακοπών σας

Η δουλειά ενός ταξιδιωτικού πράκτορα είναι σίγουρα να δουλεύει για εσάς και να διασφαλίζει ότι θα έχετε φοβερές διακοπές, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν είναι μέσα στο μυαλό σας και δεν γνωρίζει ακριβώς πώς σας αρέσει να ταξιδεύετε. Εσείς όμως ξέρετε, και το να σχεδιάζετε τα πάντα μόνοι σας μπορεί να αντικατοπτρίζει αυτή τη διαφορά.

Σχεδιάστε τα πάντα σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας όταν κάνετε κράτηση online, ώστε να έχετε τη σωστή ισορροπία για τις διακοπές σας. Μπορεί επίσης να έχετε τη δυνατότητα να προγραμματίσετε μεγαλύτερη ευελιξία για το ταξίδι σας, αν δεν είστε απόλυτα σίγουροι για το πώς θέλετε να εξελιχθεί!



Κόστος χρήσης ταξιδιωτικού πράκτορα έναντι online κράτησης

Πρώτα απ' όλα, να ξέρετε ότι οι υπηρεσίες ενός ταξιδιωτικού πράκτορα μπορεί ενδεχομένως να κοστίσουν επιπλέον. Ενώ τα ταξιδιωτικά γραφεία γενικά κερδίζουν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους από την άλλη πλευρά της συναλλαγής, λαμβάνοντας προμήθεια από τα ξενοδοχεία και τις αεροπορικές εταιρείες, μπορεί να υπάρχει μια αμοιβή που πληρώνετε για τις υπηρεσίες τους. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την κράτηση μέσω διαδικτύου, η οποία γενικά δεν περιλαμβάνει κανενός είδους πρόσθετες χρεώσεις συναλλαγής. Απλώς πληρώνετε αυτό που βλέπετε στους ναύλους ή τις τιμές και όχι για οποιαδήποτε ταξιδιωτική συμβουλή.

Η τιμή είναι προφανώς ένας σημαντικός παράγοντας στον προγραμματισμό του ταξιδιού σας, οπότε φροντίστε να ρωτήσετε εκ των προτέρων κάθε ταξιδιωτικό πράκτορα ποιο θα είναι το κόστος για εσάς ως πελάτη του.

Συμπερασματικά...

Επιλέξτε τη μέθοδο κράτησης που σας ταιριάζει καλύτερα. Αν είστε άπειροι στην οργάνωση και είστε εντελώς αρχάριοι στα ταξίδια, τότε ίσως να θέλετε να χρησιμοποιήσετε έναν ταξιδιωτικό πράκτορα. Χρησιμοποιώντας ταξιδιωτικά γραφεία με έδρα την περιοχή στην οποία ταξιδεύετε ώστε να βρείτε καλύτερες προσφορές ταξιδιωτικών πρακτόρων.

Από την άλλη πλευρά, αν προτιμάτε να είστε εσείς υπεύθυνοι για το δικό σας δρομολόγιο και τον προϋπολογισμό σας, τότε σας προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε ένα μείγμα από διαδικτυακά πρακτορεία κρατήσεων και απευθείας κρατήσεις.

 Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους διαδικτυακούς ιστότοπους κρατήσεων ως εργαλείο για να συγκρίνετε τις τιμές των πτήσεων και των προσφορών. Μόλις βρείτε μια προσφορά που σας αρέσει, επισκεφθείτε την απευθείας ιστοσελίδα της ταξιδιωτικής εταιρείας και δείτε αν η τιμή ταιριάζει με τη συμφωνία και κάντε κράτηση! Εάν η τιμή δεν ταιριάζει, τότε συνήθως είναι τόσο απλό όσο το να επικοινωνήσετε απευθείας με την εταιρεία και θα σας προσαρμόσουν την τιμή.

Ο χρόνος διακοπών προορίζεται για αποκατάσταση και είναι   σημαντικός για την ευημερία μας. Όποιος και αν είναι ο τρόπος με τον οποίο οργανώνουμε τις διακοπές μας ο σκοπός είναι να βρούμε ξεκούραση, χαλάρωση και αναζωογόνηση μέσα στο σημερινό κλίμα.


REST, RELAX & RECHARGE