Η Γνώση είναι ευθύνη!



Λάκης Αργυρού- 
11/11/2022

Ας κάνουμε μια διευκρίνιση και να ξεκαθαρίσουμε λίγο τα πράγματα.

Η απόκτηση πτυχίου - ή πολλών πτυχίων και μεταπτυχιακών και διδακτορικών-, η ανάγνωση ενός βιβλίου - ή εκατοντάδων βιβλίων -, η παρακολούθηση ενός σεμιναρίου - ή εκατοντάδων σεμιναρίων - ΔΕΝ είναι γνώση. Είναι απόκτηση πληροφοριών.

Η εφαρμογή αυτών των πληροφοριών με πράξεις και δράσεις, η αξιολόγηση τους, ο επαναπροσδιορισμός τους και η κατάληξη σε συμπεράσματα είναι Γνώση! Κανείς δεν έμαθε να παίζει κιθάρα (δεν απέκτησε γνώση) διαβάζοντας παρτιτούρες.

Παίζοντας, κάνοντας λάθη, παίζοντας φάλτσα, αλλά συνεχίζοντας να παίζει κατάφερε να γίνει δεξιοτέχνης της κιθάρας και τότε ΝΑΙ απέκτησε γνώση.

Κανείς δεν έμαθε να χτίζει σπίτια (δεν απέκτησε γνώση) διαβάζοντας αρχιτεκτονικά σχέδια.

Χτίζοντας και βάζοντας τούβλο πάνω σε τούβλο και συνδετικό πηλό ενδιάμεσα, πολλές φορές με λάθη στα αρχικά στάδια, έμαθε να χτίζει. Τότε

ΝΑΙ απέκτησε Γνώση.

Η εφαρμοσμένη με δράσεις πληροφορία οδηγεί στη γνώση. Η οποία γνώση μετά γίνεται ευθύνη. Ευθύνη για να συνεχίσει κάποιος να εφαρμόζει όλα όσα έμαθε, να μαθαίνει καινούρια πράγματα και να τα μοιράζεται με άλλους ανθρώπους.Υπάρχει ένας χρυσός κανόνας, ένα αδιάσπαστο τρίπτυχο στη μεταφορά της γνώσης.

Μαθαίνω - Εφαρμόζω - Διδάσκω!

Ας μην παραλείπουμε το ενδιάμεσο - εφαρμόζω - και να περνάμε από την πληροφορία στην ανάγκη για διδασκαλία, ικανοποιώντας άλλες ανάγκες πέραν και πάνω από το μοίρασμα. Ας μην παρασυρόμαστε από τον ενθουσιασμό ή τον εγωϊσμό και να σπεύδουμε να ''διδάξουμε'' την πληροφορία που ''μάθαμε΄΄ χωρίς να την κάνουμε κομμάτι του εαυτού μας, μέσα από την εφαρμογή και την δράση.

Ειδικά στα ανθρωποκεντρικά επαγγέλματα η γνώση μεταφέρεται από ανθρώπους, μέσα από ανθρώπους, για τους ανθρώπους.

Η Γνώση είναι κατάκτηση.

Η Γνώση είναι ευθύνη.

Γνώση που δεν μοιράζεται είναι φανάρι σε σκοτεινό δωμάτιο, κλεισμένο στο συρτάρι.

Ας φωτίσουμε τις ζωές των ανθρώπων γύρω μας, αφού φροντίσουμε πρώτα να φωτίσουμε τον άνθρωπο μέσα μας. Γιατί ο αυτόφωτος άνθρωπος είναι αυτός που μπορεί να γίνει φωτοδότης


Λάκης Αργυρού

Επικοινωνιολόγος

Διευθυντής Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης «ΤΑΛΩΣ»