Βουνό χαμηλό και σχετικά ήμερο, το Πήλιο αποτελεί συνώνυμο σχεδόν της Μαγνησίας και της πρωτεύουσάς της, του Βόλου. Με την ψηλότερη κορυφή του, τον Σταυρό, να υψώνεται στα 1.624 μέτρα και μήκος 50 περίπου χιλιόμετρα, το Πήλιο αποτελεί το φυσικό σύνορο της Μαγνησίας με το Αιγαίο Πέλαγος.
Οι ήπιες πλαγιές, αλλά και οι ήμερες κορυφές τους κάνουν το Πήλιο ιδιαίτερα αγαπητό στους πεζοπόρους και τους αρχάριους ορειβάτες, που θα βρουν εδώ δύο ορειβατικά καταφύγια, στην τοποθεσία Αγριόλευκες και στον Άγιο Γεώργιο Ζαγοράς. Για τους λάτρεις της λευκής πίστας στις Αγριόλευκες, κοντά στα Χάνια υπάρχει και χιονοδρομικό κέντρο, ενώ προσφέρονται κι ένα πλήθος υπέροχων διαδρομών για τους φανατικούς της ποδηλασίας βουνού και της ιππασίας.
Είτε επισκέπτεσθε το Πήλιο χειμώνα ντυμένο στα λευκά, είτε την άνοιξη ή το καλοκαίρι, όταν οι πλαγιές βάφονται πολύχρωμες από τα δεκάδες αγριολούλουδα ανάμεσα στα έλατα, τις καστανιές και τις οξιές, η περιήγηση στα παραδοσιακά χωριά του είναι μία εμπειρία μαγευτική….
Πορταριά η κοσμοπολίτισσα
Ένα από τα πιο κοσμοπολίτικα χωριά του Πηλίου που σφύζει από κόσμο όλες τις εποχές του χρόνου. Είναι το πρώτο χωριό που συναντάμε καθώς ανεβαίνουμε από τον Βόλο το βουνό του Πηλίου, και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές λόγω της εγγύτητάς του στο χιονοδρομικό κέντρο, αλλά και στη θάλασσα. Πολυτελή ξενοδοχεία, παραδοσιακοί ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια και ταβέρνες, καφέ, μπαρ και καταστήματα με σουβενίρ και είδη λαϊκής τέχνης καλύπτουν όλα τα γούστα και τις ανάγκες.
Ζαγορά του πνεύματος
Στις ανατολικές πλαγιές του Πηλίου με θέα το Αιγαίο Πέλαγος βρίσκεται η αρχοντική Ζαγορά. Το πολυπληθέστερο χωριό του Πηλίου οργανώνεται γύρω από τέσσερις συνοικίες με κεντρική πλατεία αυτή του Αγίου Γεωργίου με την ομώνυμη εκκλησία, γνωστή για το υπέροχο τέμπλο της. Στην κεντρική πλατεία βρίσκεται και η Δημόσια Βιβλιοθήκη, η οποία ιδρύθηκε στα τέλη του 18ου αι. και σήμερα λειτουργεί ως δανειστική με πλούσιο και σπάνιο υλικό, ενώ διαθέτει και αναγνωστήριο! Λίγο πιο κάτω συναντάμε το αρχοντικό Δρακοπούλου στο ισόγειο του οποίου λειτουργεί το παρασκευαστήριο του Γυναικείου Αγροτουριστικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς. Εδώ η φύση συναντά την παράδοση… Το χωριό δίνει άφθονη πρώτη ύλη σε οπωροφόρα, τα οποία με μοναδικές παραδοσιακές συνταγές και αγνά προϊόντα γίνονται λαχταριστά γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες και σπιτικά λικέρ… ιδανικά για να πάρετε δυνάμεις μετά από πεζοπορία ή να τα χαρίσετε στους αγαπημένους σας…
Η αρχοντική Τσαγκαράδα
Στα 500 μέτρα υψόμετρο στην ανατολική πλευρά του Πηλίου, σε ένα περιβάλλον κατάφυτο με υπέροχη θέα προς τη θάλασσα του Αιγαίου, απλώνεται η Τσαγκαράδα. Η φύση εδώ δεσπόζει καθώς οι καστανιές και τα πλατάνια αγκαλιάζουν σχεδόν κάθε παλιό και νέο κτήριο της αραιοκατοικημένης Τσαγκαράδας. Πιείτε καφέ στην κεντρική πλατεία της Αγίας Παρασκευής, όπου ο Μέγας Πλάτανος μετράει μία χιλιετία ζωής και μη χάσετε το τοξωτό γεφύρι φτιαγμένο από ηπειρώτες μάστορες στην έξοδο του χωριού. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα ιστορικά αξιοθέατα της περιοχής, η Αχιλλοπούλειος Εμπορική Σχολή και η Νανοπούλειος Σχολή. Μαζέψτε κάστανα – το Νοέμβρη διοργανώνεται και η γιορτή του κάστανου - και μανιτάρια και ξεκινήστε από εδώ υπέροχες διαδρομές στη φύση….
Βυζίτσα για ατελείωτες βόλτες
Από τα πιο ξακουστά και ανεπτυγμένα τουριστικά χωριά του Πηλίου ήδη από τη δεκαετία του ‘80, αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα πηλιορείτικου τοπίου με τα λιθόστρωτα καλντερίμια και τα παραδοσιακά αναπαλαιωμένα αρχοντικά, την πλούσια βλάστηση και τις πέτρινες κρήνες. Ανεβείτε από το μεγάλο καλντερίμι προς την κεντρική πλατεία, κάντε μια βόλτα στη γραφική γειτονιά Αργυραίικα και αν το επιτρέπει ο καιρός οργανώστε πεζοπορία προς τις Μηλιές ή το παραθαλάσσιο χωριό Καλά Νερά. Τα τοπία θα σας συνεπάρουν… Εκλεκτά παραδοσιακά προϊόντα από μαρμελάδες μέχρι χειροποίητα ζυμαρικά έκαναν τον Γυναικείο Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό της Βυζίτσας «Εσπερίδες», ιδιαίτερα δημοφιλή και εκτός των ορίων του χωριού. Αξιοποιώντας μοναδικές παραδοσιακές συνταγές προσφέρει υπηρεσίες catering στην ευρύτερη περιοχή.
Μηλιές
Αφετηρία του διάσημου «Μουτζούρη», του τρένου του Πηλίου που φτάνει μέχρι τα Άνω Λεχώνια μέσα από μία διαδρομή εξαιρετικού φυσικού κάλλους, συνδέοντας το κέντρο του Βόλου με την εύφορη και πλούσια περιοχή του Δυτικού Πηλίου. Το χειμώνα που το τρένο δε λειτουργεί είναι μία θαυμάσια ευκαιρία να περπατήστε κατά μήκος των γραμμών του και να φωτογραφηθείτε στη σιδερένια γέφυρα του Εβάριστο ντε Κίρικο – κατασκευαστή του σιδηροδρόμου και πατέρα του διάσημου υπερρεαλιστή ζωγράφου Τζόρτζιο Ντε Κίρικο. Πάρτε το μονοπάτι για Βυζίτσα και απολαύστε τη θέα προς τον Παγασητικό, ενώ μην παραλείψετε να επισκεφθείτε την εκκλησία Παμμεγίστων Ταξιαρχών, χαρακτηριστικό δείγμα της τοπικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής με αξιόλογες μεταβυζαντινές αγιογραφίες.
Μακρινίτσα, το «μπαλκόνι» του Πηλίου
Με υπέροχη και ανεμπόδιστη θέα προς τον Βόλο και τον Παγασητικό και έχοντας διατηρήσει την παραδοσιακή πηλιορείτική αρχιτεκτονική με τα αναπαλαιωμένα αρχοντικά, τα ρομαντικά πλακόστρωτα δρομάκια, τις περίτεχνες κρήνες, τα υπεραιωνόβια πλατάνια και τα λουλούδια αποτελεί έναν από τους πιο μαγευτικούς προορισμούς του Πηλίου. Σ’ αυτό τον μικρό τόπο θα βρείτε ενδιαφέροντα art café και γκαλερί που μαρτυρούν τις καλλιτεχνικές ανησυχίες των κατοίκων του.
Πινακάτες.. ένα χωριό βγαλμένο από παραμύθι
Ένα μικρό μυστικό κρυμμένο στο βουνό των Κενταύρων, ένα χωριό το οποίο αργήσαμε να ανακαλύψουμε, καθώς ο δρόμος από την Βυζίτσα άνοιξε μόλις το 1999. Η μαγευτική φύση, η ησυχία, η μικρή και προφυλαγμένη από τον μεγάλο πλάτανο πλατεία, το αυθεντικό τοπίο και οι ελάχιστες παρεμβάσεις ασκούν απαράμιλλη γοητεία στον επισκέπτη…
Πηγή www.tvxs.gr