Λέμε ‘’ΟΧΙ’’ στην αδράνεια αλλά ΝΑΙ στην σωματική άσκηση και στα οφέλη για την υγεία μας!


Γράφει: Βασίλης Σαρατζιώτης

Γυμναστής/Personal Trainer Pilates instructor

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΛΛΑΔΑ! Με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και την Εθνική μας εορτή, νιώθω την ανάγκη για αυτήν την εβδομάδα να μιλήσουμε για τα οφέλη της άσκησης δια βίου! Με τον όρο ΑΣΚΗΣΗ ή ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ εννοούμε κάθε δραστηριότητα κατά τον ελεύθερο χρόνο. Πρόκειται δηλαδή για κάθε δραστηριότητα προγραμματισμένη δομημένη και επαναλαμβανόμενη, που έχει ως στόχο στην βελτίωση ή τη διατήρηση της φυσικής κατάστασης του καθενός μας. Περιλαμβάνει δηλαδή όλα τα αθλήματα , το Fitness , το χορό και άλλα.

Δυστυχώς ακόμα και σήμερα ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού έχει συνδέσει την γυμναστική μόνο με τo αισθητικό κομμάτι και το ΒODY SHAMING! (Το Βody shaming εκλαμβάνεται ως μία μορφή εκφοβισμού, είτε λαμβάνει χώρα κατά πρόσωπο είτε διαδικτυακά. Ειδικότερα, με τον όρο “Body shaming”, εννοούμε την πράξη ή την τακτική να κρίνουμε αρνητικά κάποιο άτομο με βάση την εικόνα του σώματός του, με αποτέλεσμα να αισθάνεται πολύ άσχημα για το σώμα και την εξωτερική εικόνα του. Κατά κανόνα τα άτομα δέχονται την πιο δριμεία κριτική και αισθάνονται ντροπή για το σώμα τους όταν είναι υπέρβαρα ή υπερβολικά αδύνατα / ελλιποβαρή ή όταν δεν ταιριάζει ο δικός τους σωματότυπος με την κυρίαρχη, κάθε φορά, άποψη της κοινωνίας για την «ιδανική» εικόνα σώματος. 

Τα πραγματικά οφέλη όμως είναι περισσότερα από όσα μπορούμε να φανταστούμε. Ήξερες ότι κάθε φορά που γυμνάζεσαι οι προσαρμογές στο σώμα σου είναι πολλαπλές; Τι εννοώ; Η άθληση πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας.

 Βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγειά . Οι άνθρωποι που αθλούνται συχνά διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων, όπως είναι η καρδιοπάθεια και τα εγκεφαλικά, συγκριτικά με όσους δε γυμνάζονται. Ένα δραστήριο, αθλητικό άτομο, έχει χαμηλά επίπεδα πίεσης και χοληστερόλης.  

Βοηθάει το μεταβολισμό Όσοι αθλούνται συχνά, τείνουν να έχουν λιγότερα προβλήματα μεταβολισμού, όπως ο διαβήτης τύπου 2 ή μεταβολικό σύνδρομο. Εάν κάποιος πάσχει από μεταβολικό σύνδρομο, είναι πιθανόν να πάσχει κι από κάποιο από τα παρακάτω: υψηλά ποσοστά σακχάρου στο αίμα, υψηλά τριγλυκερίδια, επιπλέον κοιλιακό λίπος και χαμηλά επίπεδα «καλής» χοληστερόλης. Όσο περισσότερη γυμναστική κάνει κανείς, τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα να παρουσιάσει τα συγκεκριμένα προβλήματα υγείας.

Μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου. Οι άνθρωποι που παραμένουν σε φόρμα διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης κάποιων τύπων καρκίνου, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου, ο καρκίνος του μαστού και, βάσει νέων μελετών, καθώς και ο καρκίνος του πνεύμονα.

Βοηθά το μυοσκελετικό σύστημα. Οι εντατικά ασκούμενοι αυξάνουν τη μυϊκή τους δύναμη και ευλυγισία. Έχουν ισχυρότερα οστά, συνδέσμους. Μειώνουν τις πιθανότητες τραυματισμού και Βελτιώνουν τη στάση του σώματος τους την ορθοσωμία και την ισορροπία τους. Επίσης μέσω της άσκησης προλαμβάνεται η οστεοπόρωση.


Δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε και στο ‘’ ΝΟΥΣ ΥΓΙΗΣ ΕΝ ΣΩΜΑΤΙ ΥΓΙΕΙ’’ ΣΥΜΒΑΛΕΙ ΣΤΙΣ ΨΥΧΙΚΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ Όταν αθλούμαστε η γυμναστική έχει μεγάλη επίδραση στην ψυχολογία μας γιατί μειώνει το άγχος και την ένταση. Βελτιώνει τα αισθήματα αυτοσεβασμού και αυτοεκτίμησης. Βοηθάει στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και τέλος ενισχύει την διανοητική λειτουργία και την μνήμη,βελτιώνει την χαλάρωση και τον ύπνο.

Τέλος σου παραθέτω λίγα ακόμα αποδεδειγμένα επιστημονικά στοιχεία για την\συμβολή της άσκησης ΔΙΑ ΒΙΟΥ.

  • ΘΩΡΑΚΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ
  • ΘΕΡΑΠΕΥΕΙ ΠΟΝΟΥΣ ΣΕ ΠΛΑΤΗ ΚΑΙ ΑΥΧΕΝΑ
  • ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΜΑΣ ΝΕΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΝΑ ΦΕΝΕΤΑΙ ΥΓΙΕΣΤΕΡΟ
  • ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΥΕΞΙΑ
  • ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟΥΣ ΕΘΙΣΜΟΥΣ
  • ΒΕΛΤΙΩΝΕΙ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΕΞ
  • ΠΡΟΑΓΕΙ ΤΗ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ
  • ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΙ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ

Και ναι όντως η άσκηση είναι η καλύτερη φίλη της διατροφής και βοηθά την εμφάνιση του σώματος. Όσο περισσότερο κινούμαστε τόσο περισσότερες θερμίδες και σωματικό λίπος καίμε. Επιπλέον όσο πιο έντονη είναι η κίνησή μας , τόσο το καλύτερο. Η άσκηση βελτιώνει επίσης τον μυϊκό τόνο.

ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΑΞΙΖΕΙ Ο ΚΟΠΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΑΣΚΗΘΟΥΜΕ

ΛΙΓΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ. ΝΑ ΙΔΡΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΑΦΙΕΡΩΣΟΥΜΕ

ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΑΓΑΘΟ ΤΗ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ.ΑΣ

ΠΟΥΜΕ ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ‘’ΟΧΙ’’ ΣΤΗΝ ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΚΑΙ

ΤΗΝ ΚΑΘΙΣΤΙΚΗ ΖΩΗ !!!

ΚΑΛΥΤΕΡΕΥΣΤΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΑΣ ΜΕ ΟΠΛΟ ΚΑΙ ΣΥΝΟΔΟΙΠΟΡΟ ΣΑΣ ΤΗΝ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ!!!

 Φωτογραφία: Bασίλης Σαρατζιώτης