Χοροθεραπεία

 


Η χορευτική θεραπεία είναι μια τεχνική που συνίσταται στην άσκηση ενώ χορεύετε. Μια ιδιαιτερότητα της χορευτικής θεραπείας είναι ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους, δηλαδή μπορεί να ασκηθείτε σε γυμναστήριο, πάρκα, ακόμη και από το σπίτι σας. Είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος άσκησης και παραμονής σε φόρμα, και το καλύτερο από όλα, μπορεί να γίνει από το σπίτι.


Ο χορός θεωρείται ως η αρχαιότερη των τεχνών και είναι μια από τις σπάνιες ανθρώπινες δραστηριότητες, όπου ο άνθρωπος δίνεται ολόκληρος, σώµα, καρδιά και πνεύµα. Ο χορός μας επανασυνδέει με τη γενετική και την αρχαϊκή μας κληρονομιά. Η ώθηση για τη κατοχύρωση, του χορού ως μέσο θεραπείας, ξεκίνησε μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου προέκυψε από την ανάγκη καινούργιων τρόπων αντιμετώπισης τόσο καθυστερημένων ατόμων όπως και στρατιωτών που γύριζαν από τον πόλεμο. Ξεκίνησε από μια έμπειρη και αναγνωρισμένη χορεύτρια όπου εργαζόταν στην Αμερική και δίδασκε επαγγελματικό χορό στην Ουάσιγκτον. Και μέσα από όλη αυτή την επαγγελματική χορευτική της εμπειρία έδωσε μεγάλη σημασία στον αυτοσχεδιασμό, προσαρμόζοντας την άποψη του Γιούγκ ότι: “η δημιουργική τέχνη του χορού μπορεί να είναι η πύλη της γνώσης του εαυτού”.


Ο ήχος και η ενέργειά του έχουν πρόσβαση στη συνείδηση ​​του ανθρώπου και έχουν μια πιθανή θεραπευτική επίδραση για ορισμένες ασθένειες όπως η κατάθλιψη, ξεχνώντας τα προβλήματα και ταυτόχρονα βελτιώνοντας τη μορφή. Οι συνεδρίες χοροθεραπείας μπορούν να διαρκέσουν μια ώρα ή μέχρι να αντέξει το σώμα ή η ομάδα. Επίσης, λόγω της συνεχούς οξυγόνωσης του σώματος, η ικανότητα των πνευμόνων, η καρδιαγγειακή και η αερόβια αντοχή βελτιώνονται. Αυξάνει τους ιστούς της καρδιάς, επιτρέποντας στα κύτταρα του σώματος να τροφοδοτούνται με περισσότερο οξυγόνο και αίμα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Επιπλέον ο εγκέφαλος εκκρίνει μια ουσία, η οποία είναι υπεύθυνη για την προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος, δημιουργώντας ένα αίσθημα ευεξίας.


Η χορευτική θεραπεία γίνεται μια δύσκολη δραστηριότητα, ειδικά για άτομα που δεν είναι πολύ κυρίαρχα στον χορό και κάθε συνεδρία, για αυτά τα άτομα, σημαίνει μάθηση, ταυτόχρονα με την άσκηση. Η παρακολούθηση απαιτεί σωματική προσπάθεια και συγκέντρωση καθώς και δεξιότητες κίνησης. Η συμμόρφωση με τις οδηγίες και την επίτευξη των κινήσεων και των ρυθμών, δημιουργεί στους ανθρώπους ένα αίσθημα ικανοποίησης και ενθουσιασμού για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί. Η άσκηση είναι υψίστης σημασίας και για τους ηλικιωμένους, καθώς πρέπει να διατηρούν ένα πρόγραμμα άσκησης για να παραμείνουν σε φόρμα. Πρέπει να εκτελούνται απαλά, αργά και να καθοδηγούνται από εκπαιδευτή εξειδικευμένο σε αυτόν τον τύπο ατόμου, για να αποφεύγονται με αυτόν τον τρόπο οι τραυματισμοί. Ο συνδυασμός συγχρονισμένων κινήσεων διαφόρων τμημάτων του σώματος και της συγκέντρωσης ευνοεί τη μνήμη, καθώς αυτές οι ασκήσεις είναι ένας τρόπος επέκτασης της αναπόφευκτης επιδείνωσης με τα χρόνια.

Πηγή : www.omorfia-ygeia.gr