Φυσική δραστηριότητα το ''κλειδί ''της μακροζωίας,απο τον καθηγητή φυσικής αγωγής Βασίλη Σαρατζιώτη!





Γράφει: Βασίλης Σαρατζιώτης

Καθηγητής φυσικής αγωγής/Personal Trainer Pilates instructor

Κάθε εβδομάδα, μήνα ή και για μια ολόκληρη χρονιά βάζουμε νέους στόχους. Προσωπικούς , επαγγελματικούς και ένα σωρό άλλους, για θέματα της καθημερινότητας που μας απασχολούν τον καθένα μας ξεχωριστά. Φυσικά αυτούς τους στόχους θέλουμε να τους πετυχαίνουμε και να κερδίζουμε το στοίχημα με τον εαυτό μας!

Ο κυριότερος στόχος όμως που οφείλουμε ανεξάρτητα την ηλικία μας από την εφηβεία και μετά, είναι αυτός ο στόχος που αφορά την βελτίωση της ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΣ μέσω της αλλαγής επιβαρυντικών συνηθειών για το σώμα μας, όπως είναι η διακοπή του καπνίσματος , η απώλεια βάρους ή η αύξηση του και γενικά η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών μας , η

ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ,η μείωση κατανάλωσης αλκοόλ και η μείωση του stress που συναντάται πολύ συχνά λόγω των γρήγορων και απαιτητικών ρυθμών της καθημερινότητας.

Σε όλα αυτά τα λίγα παραδείγματα που ανέφερα παραπάνω είμαι βέβαιος ότι λίγο πολύ όλοι μας τα έχουμε σκεφτεί και προσπαθήσει να τα εφαρμόσουμε σε κάποια στιγμή της ζωής μας με ή χωρίς το αναμενόμενο αποτέλεσμα.

Ξεκινά μια υπέροχη μέρα ώστε βήμα βήμα να αρχίσουμε να προσπαθούμε και πάλι να κατακτήσουμε την ποιότητα ζωής που μας αξίζει!

Το κλειδί λοιπόν της μακροζωίας είναι η ΦΥΣΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ.Ο αθλητισμός, όπως έχει αποδειχτεί σε πολλές κλινικές μελέτες, αποτελεί στις αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που προάγουν την υγεία. Στον αντίποδα, η καθιστική ζωή αποτελεί τον τέταρτο σε σειρά παράγοντα που αυξάνει τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα από τις μη μεταδιδόμενες ασθένειες (όπως  διαβήτη,  καρκίνο, καρδιαγγειακές παθήσεις).

Οι μη μεταδιδόμενες ασθένειες είναι υπεύθυνες για το 60% των θανάτων και το 44% των πρόωρων θανάτων παγκοσμίως και κατά ένα μεγάλο ποσοστό είναι δυνατόν να προληφθούν.

Οι κύριες αιτίες τους που σχετίζονται με το σύγχρονο τρόπο ζωής είναι η απουσία φυσικής δραστηριότητας, η κακή διατροφή, το κάπνισμα και η υπερκατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών. Μάλιστα, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας μαζί με το κάπνισμα ευθύνονται για τους περισσότερους θανάτους από οποιαδήποτε άλλο παράγοντα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας οποιαδήποτε μορφή μυϊκής προσπάθειας που αυξάνει την ενεργειακή δαπάνη πάνω από το επίπεδο της σωματικής ηρεμίας, ορίζεται ως φυσική δραστηριότητα, δηλαδή οποιαδήποτε σωματική κίνηση που παράγεται από τους μύες και για την οποία απαιτείται κατανάλωση ενέργειας. Ο Π.Ο.Υ. συνιστά ότι τα άτομα ηλικίας 18-64 ετών πρέπει να κάνουν 150 λεπτά την εβδομάδα μέτριας έντασης αερόβια δραστηριότητα ή 75 λεπτά υψηλής έντασης αερόβια άσκηση ή έναν ισοδύναμο συνδυασμό μέτριας προς έντονης δραστηριότητας που σημαίνει ότι κάθε άνθρωπος πρέπει να κάνει τουλάχιστον 30 λεπτά ήπιας δραστηριότητας (π.χ. περπατήματος) 5 φορές την εβδομάδα.

Η φυσική δραστηριότητα λόγω της ευεργετικής της επίδρασης στην ποιότητα της ζωής μας μπορεί να θεωρηθεί ως ένα είδος φαρμάκου που δυστυχώς ακόμα δεν συνταγογραφείται. Στην πραγματικότητα, είναι πιο σημαντική από τα φάρμακα, αφού στόχος της είναι η πρόληψη της ασθένειας και όχι η εκ των υστέρων θεραπεία.

Η ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΧΡΟΝΟΥ ΚΑΙ Η ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ

ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΠΩΣ ΘΑ ΜΑΣ ΣΤΟΙΧΗΣΕΙ ΣΕ

ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΟ ΧΡΟΝΟ ΠΟΥ ΘΑ ΑΦΙΕΡΩΣΟΥΜΕ ΣΕ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΚΑΠΟΙΑΣ ΜΗ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ.





Φωτογραφία:Bασίλης Σαρατζιώτης